Strandhusene i stomvejr 15. september 2019

Lagt på nettet 16/9 2019 kl. 11:36
Test video: Strandhusene reddes

 Dette er en test video af redningen af strandhusene den 16. September 2019 upload direkte på stranden. Ny udgave følger.

Denne tekst er INDTALT direkte til nettet via mobiltelefon.   Læs mere!


 

Lagt på nettet 16/9 2019 kl. 08:44
Opdateret løbende
Strandhusene dagen derpå


Mandag morgen lå endnu de 13 tilbageblivende strandhuse i vandkanten.

Skaderne var ikke så omfangsrige som for et år siden efter orkanen "Knud".


 

Ejeren af hus nummer 23 i forgrunden havde fået gravet sit hus frit. Det tog 2 timer, fordi skovlen gang på gang hang fast i det våde sand. Han købte huset sidste år fordi hans gamle hus blev totalskadet. Nu venter han på vognmanden.

Hus nr 35, som vi på videoen fra i går så indefra, mens stormen rasede, havde drejet sig 90 grader og ligger nu i vandkanten med en del skader.

 
Denne tekst er INDTALT direkte til nettet via mobiltelefon.   Læs mere!


 

Lagt på nettet 15/9 2019 kl. 10:27
Opdateret i løbet af dagen
Strandhusene sejlede igen
Tekst, billeder og video opdateret ved mindnat


Kl. 15:37: 13 Strandhuse står tilbage på stranden søndag den 15. September 2019. Vognmanden har afgjort at han ikke kan redde flere og er kørt hjem.
Tryk på pilen for at se videoen.
Palle Holmbech plejer at kunne transportere sin saunahytte til og fra stranden med egen bil.

Men søndag morgen blev han overrasket af stormen og måtte have fat i et redningskøretøj.


Havet havde grådigt slynget sig omkring saunavognens hjul, og den sad urokkelig fast.

Også strandhusene står i fare for at blive væltet omkuld af bølgerne.
Blæsten hev så stærkt i strandhotellets flagstang og flag, at personalet måtte redde Dannebrog.Belært af erfaringerne fra sidste år, da orkanen "Knud" allerede 21. september væltede næsten alle husene omkuld, før de var blevet hentet hjem, har mange af strandhusejerne i denne weekend ladet deres strandhuse køre hjem.

Men ca. halvdelen af husene står stadig på stranden, næsten omsluttet af vand.

Kl. 14:30: Vognmændene havde travlt hele søndagen. Søndag klokken 14:30 blev hus nummer 24 reddet (de 2 fotos herover). Det tilhører Irma Oxbøll og hendes 6 søskende. De har haft strandhus på Blokhus Strand i 51 år uden problemer, indtil sidste år, da orkanen "Knud" fuldstændig knuste familiens gamle strandhus. Huset, der bliver reddet herover, er helt nyt, og familien bestilte allerede i går en vognmand. Familien var klar over, at det var nu den skulle handle, hvis ikke ulykken fra sidste år skulle gentage sig.

Hus nummer 24 er nok det sidste, der bliver redet i år. Vognmanden meddeler, at det nu er for sent. Det er ikke længere muligt for lastbiler at køre ud til husene.

Da Mogens Sparre ud på eftermiddagen nåede frem til sit hus nr. 35, var der ikke noget at gøre. Han satte sig ind i huset, tog sig en øl og mærkede, hvorledes bøgernes skvulpen løftede det op og ned mens inventaret raslede rundt i rummet, medens han sendte en stille tanke til Luxuslineren Titanic, der forliste i 1912.

Stormen hærger over hele Nordjylland. Alle færgeruter fra Hirtshals er aflyst.

Denne tekst er INDTALT direkte til nettet via mobiltelefon.   Læs mere!