Der er i øjeblikket online på denne side.        Samlet besøg: 2588 i dag, SØNDAG 17.10.2021

Velkommen tilbage!. Der er for tiden en teknisk fejl på serveren, der gør nyhederne utilgængelige i nogle minutter ad gangen. Hvis fejlnr. 1226 opstår, bedes du prøve igen ca. 5 minutter senere. Vi beklager ulejligheden.

Borgerlisten hedder nu Lokallisten Jammerbugt


Lagt på nettet 17/10 2021 kl. 00:09 #1634422193

Lokallisten Jammerbugts kandidater til det kommende kommunalvalg: Forrest fra venstre: Merete Fuglsang Hansen, Natalie Albrechtsen og John Lambertsen. Bagved fra venstre: Bodil Færch og Jens Peter Larsen. Lise Husted mangler på gruppebilledet. Privatfoto.

Også Lokallisten Jammerbugt, (det tidligere Borgerlisten) har nu offentliggjort kandidaterne, der stiller op til kommunalvalget 16. november. Den lokale repræsentant i Blokhus og Hune er som tidligere Merete Fuglsang Hansen.

Det meddeler formanden for Lokallisten Jammerbugt, Steen Andersen fra Fjerritslev.

"- Vi vil hermed fortælle borgerne, hvad Lokallisten Jammerbugt (førhen Borgerlisten) vil arbejde for i den nye kommunalbestyrelse, nemlig at skabe det gode liv og de bedste vilkår for borgerne," fortæller Steen Andersen.

"- Vi ønsker et mere levende demokrati i kommunen, og det skal ske ved en aktiv borgerinddragelse.

Vi vil høre borgerne, inden de større politiske beslutninger træffes. Vi ønsker en attraktiv bosætningskommune (uden risiko for store vindmøller i ”baghaven”). Det skal bl.a. ske ved en styrket erhvervs- og beskæftigelsespolitik samt en forbedring af mobil- og internetdækning til gavn for både erhvervene og borgerne.

Turismen skaber god indtjening for kommunen, borgere og erhvervslivet, og det skal ske på et bæredygtigt grundlag, så der vedbliver at være oplevelser, livskvalitet og skøn natur, som er vort største aktiv i forbindelse med turismen. En evt. Naturnationalpark Tranum skal være uden hegn og med fortsat skovdrift.

Vi vil arbejde for, at den nuværende LANGE ventetid over 8 uger for borgernes frie valg af plejehjem ikke bliver større end 8 uger," siger Steen Andersen.

"- Denne information er kun en del af vort valgprogram, som kan læses på vor Facebook-side samt hjemmesiden lokallistenjammerbugt.dk," tilføjer formanden.


Liselotte Husted, der mangler på gruppebilledet, ses her.

Den samlede liste (liste T) er:
Merete Fuglsang Hansen, Hune
Bodil Færk, Aabybro
Liselotte Visnes Husted, Gøttrup
John S. Lambertsen, Tranum Enge
Nathalie Albechtsen, Saltum
Jens Peter Larsen, Fjerritslev.
 

Læs Mere

Arbejdsdag med forhindringer


Lagt på nettet 16/10 2021 kl. 13:18 #1634383119

Sandet var blødt neden for klitten. Foto: © Peter Wendelboe.

Et arbejdshold kørte fast i sandet, da sommerhusejerne i Blokhus Klitplantage lørdag holdt arbejdsdag for at opsætte bænke, vedligeholde stier og reparere skilte.


Der blev arbejdet flittigt i plantagen. Foto: © Peter Wendelboe.

Normalt holdes den årlige arbejdsdag i påsken. Men på grund af corona-restriktionerne i foråret var arrangementet i år flyttet til lørdag den 16. oktober.

Trods lidt småregn mødtes 23 medlemmer af Foreningen Klitplantagen Blokhus kl. 9:00 til kaffe og rundstykker hos formanden for vejudvalget, Henrik Lindholm Christiansen.


Dagen startede med morgenkaffe. Foto: © Erna Jacobsen.

Efter en kort morgenbriefing om dagens aktiviteter formateredes forskellige arbejdshold, hvorerefter arbejdet gik i gang.


Ny bænk yderst på Havørns Allé. Foto: © Peter Wendelboe.

To bænke af samme type som, dem Erhvervsforeningen har ladet opsætte langs Aalborgvej, blev anbragt i plantagen. Men da man havde erkendt, at bænkene langs Aalborgvej er for lave, blev bænkene i plantagen forhøjet med et par sten som sokler.


Ridning Forbudt-skilt ved sti fra stranden. Foto: © Peter Wendelboe.

Også stien fra stranden over den store klit mod Havørns Allé blev markeret med en pæl og et skilt "Ridning forbudt". Det har gennem årene været et problem med ryttere, ødelægger klitterne ved at ride op over dem ind i skoven.


Arbejdsforholdet kørte fast. Foto: © Peter Wendelboe.

På grund af det meget bløde sand kørte bilen med arbejdsholdet fast på stranden, og der måtte ringes efter hjælp fra de andre arbejdshold.

Kl.13:00 mødtes arbejdsholdene igen hos vejformanden til en sandwich og lidt drikkelse som afslutning og belønning for dagens arbejde.
 

Læs Mere

Blokhus frivillige
(over)anstrengte sig ...


Lagt på nettet 15/10 2021 kl. 18:31 #1634315497

Foto: © Peter Wendelboe.

De Blokhus-frivillige sørger hvert år for, at byen er pyntet fint op til høstfesten.

I år har mindst én af dem tilsyneladende (over)anstrengt sig, da han arrangerede halmballer og græskar på Torvescenen.


Foto: © Peter Wendelboe.

Det er i hvert fald det indtryk, man får, når man betragter den usædvanlige udsmykning.


Foto: © Peter Wendelboe.

Men stoltheden lyser med al tydelighed ud er skiltet, der er anbragt ved den usædvanlige høstudsmykning:

"- GRÆSKARUDSTILLINGEN SER FLOT UD IKKE?

- VI HÅBER I VIL PASSE GODT PÅ VORES UDSTILLING, SÅ DE NÆSTE OGSÅ KAN FÅ GLÆDE AF DEN.

- BITTE NICHT MIT STROH UND KÜRBIS SPIELEN!
 

Læs Mere

Nyt fitnesscenter i Saltum


Lagt på nettet 15/10 2021 kl. 14:31 #1634301100

Christian Nørgaard, næstformand, Saltum IF. Foto: © Saltum IF.

Et nyt Fitness-Center midt i Saltum bliver nu en realitet.

Projektet er faldet på plads i samarbejde med Saltum Trim.

Bestyrelsens næstformand, Christian Nørgaard, har været på overarbejde med at presse priser på fitness-udstyr den sidste uges tid! Godt man er fra Saltum, når der skal forhandles priser.


Centret indrettes i den tidligere sparekasse. Foto: © Saltum IF.

Centret indrettes i Sparekassen Vendsyssels gamle bygninger, lige midt i byen overfor Meny.

De nye lokaler vil være klar til at blive præsenteret for publikum allerede i løbet af de næste 14 dage.
 

Læs Mere

Lysfald i Fårup fra i morgen


Lagt på nettet 15/10 2021 kl. 10:09 #1634285377

Foto: © Fårup Sommerland.

Fårup Sommerland har fra i morgen premiere på en ny event, Lysfald, hvor parken prydes med tusindvis af funklende lamper, når mørket falder på i efterårsferien.

Lysfald foregår fra den 16.-23. oktober i tidsrummet 17.30-20.30, og direktør Niels Jørgen Jensen ser frem til at byde en masse nysgerrige gæster velkommen, når de sammen vil sige på gensyn til den skønne oktoberhimmel og lyset, der er på vej i vinterhi:


Foto: © Fårup Sommerland.

"- Lysfald bliver en storslået event, som taler til alle sanserne. Hele parken vil være dekoreret i spektakulær belysning, og man vil opleve, at udsmykningen på tværs af parkens forskellige områder har fået stor opmærksomhed," forklarer en spændt Niels Jørgen Jensen, og fortsætter:

"- Selvom vi tænder lysene, slukker vi selvfølgelig ikke for karrusellerne, så der vil være rig mulighed for at opleve adrenalinsuset i mørket i vores mange forlystelser helt indtil, parken lukker klokken 20.30.
I hele efterårsferien vil parken være pyntet med halmballer, græskar, neg, grøntsager, fugleskræmsler og meget mere."

Foruden selve Høstfesten og Lysfald vil Fårup Sommerland alle dagene være fyldt med særlige aktiviteter. Oplev blandt andet Pindsvins Vinterhi, der en kæmpe labyrint af halmballer, eller Egerns Forrådsjagt, hvor børn kan gå på skattejagt i hele parken. Også alle parkens restauranter vil være åbne i efterårsferien.


Foto: © Fårup Sommerland.


Hvis man køber en almindelig entrebillet til Fårup Sommerland, vil der også være adgang til Lysfald, men som en ekstra bonus har parken også gjort det muligt at købe en billet, som udelukkende gælder i de timer, hvor Lysfald står på. Lysfaldbilletten koster 150 kr.

Øvrige aktiviteter i efterårsferien i Fårup Sommerland:
- Bondegården: I samarbejde med landmænd sætter Fårup fokus på landbrugslivet med en masse aktiviteter for børnene, hvor de blandt andet kan møde kalve og får og komme helt tæt på de store landbrugsmaskiner.
- Egerns Forrådsjagt: En hæsblæsende skattejagt rundt i hele parken, hvor man kan vinde sæsonkort til næste års sæson.
- Restauranter: Alle parkens restauranter er åbne i efterårsferien – bl.a. Oasen, hvor Fårup byder på social dining, ligesom der er early bird rabat i både Loen og Oasen.
- Mørket ved Fønix: I området omkring næste års helt store nyhed, rutsjebanen Fønix, dyrker Fårup mørket, og her kan man kan støde ind i den kæmpe brændende fugl med navnet Fønix.
- Pindsvins Vinterhi: Kæmpe halmballe-labyrint, hvor børnene kan lege skjul.
- Den forheksede skov: Børnetivoliet er blevet forhekset, og det er nu et sted, hvor magi, mystik og mageløse skabninger stortrives.
- Egern og Pindsvins Høstmarked: Et hyggeligt Høstmarked, hvor sure forældre og broccoli ikke har adgang!
- Rævens Gemmeleg: Ræven har gemt Egern og Pindsvins ting inde i Rævens Hule. Hjælp med at finde dem.
- Bedsteforældredage: Alle bedsteforældre, der kommer ifølge med deres børnebørn, får entrebilletten for kun 99 kroner.
- Ansigtsmaling: Bliv malet som et af skovens mange dyr.
- Familieaktiviteter: Dyst med familien i kryds og bolle, selleribowling, kartoffelkast, klodsmajor og hvem-er-hvem – alt sammen i bedste Fårup-stil.
 

Læs Mere

Torvet gøres klar til efterårsfestival


Lagt på nettet 14/10 2021 kl. 20:44 #1634237097

Foto: © Peter Wendelboe.

Torsdag rejstes på Torvet det store telt, der skal være centrum for årets Efterårsfestival.

Der er lagt op til en både sjov, (u)hyggelig og aktiv efterårsferie for hele familien i Destination Blokhus, hvor man kan vælge og vrage imellem en sand perlerække af oplevelser.

En af de helt store nye efterårsoplevelser er Zombie Run.
Det er et familieløb på 2,5 kilometer, som arrangeres sammen med PGU Runners.

Næste store arrangement på Torvet i Blokhus bliver åbningen af skøjtebanen den 20. november 2021.
 

Læs Mere

Budget for 2022 for Jammerbugt Kommune er godkendt


Lagt på nettet 14/10 2021 kl. 20:15 #1634241668

På kommunalbestyrelsesmødet, som sluttede for få minutter siden, blev det endelige budget for 2022 for Jammerbugt Kommune godkendt.

Med kommunalbestyrelsens endelige godkendelse af budgettet for 2022 får flere områder i kommunen et kvalitetsløft.

Det gælder blandt andet folkeskolen, hvor der politisk er ambitioner om en folkeskole i top. Den nye skolepolitik er en central del i dette arbejde, og folkeskolen styrkes med yderligere 2,350 mio. kr. Midlerne er målrettet elever i førskolen og indskolingen.

De enkelte skoler og skoleledere bliver inddraget i, hvordan midlerne bruges bedst muligt, da det er decentralt på skolerne, de har indsigt i, hvordan eleverne og undervisningen kan understøttes bedst muligt. Værktøjerne til at støtte udviklingen kan eksempelvis være co-teaching og understøttende undervisning.

Seniorområdet
I næste års budget er der afsat yderligere midler til seniorområdet. I alt er der afsat 8,4 mio. kr. ekstra for at sikre et endnu bedre kvalitets- og serviceniveau inden for omsorg og pleje.

Med budget 2022 sikrer kommunen klippekortsordningen i sin nuværende form.

Klippekortsordningen er et tilbud til de svageste borgere på plejecentre og i eget hjem, og den giver dem mulighed for at vælge ekstra aktiviteter efter eget valg. Rengøring hver anden uge fortsætter også i hjemme- og sygeplejen med den nye aftale.

Udsatte børn og unge
Det specialiserede børneområde styrkes med 11 mio. kr. Det er en klar politisk prioritering at støtte udsatte børn og unges trivsel og opvækst.

”- Det har afgørende betydning for børn og unges muligheder senere i voksenlivet, at vi hjælper og støtter dem så tidligt som muligt. Vi skal hjælpe barnet selv, men også familien som helhed. Vi har og skal fortsat have fokus på en tæt og mere hyppig kontakt med familien, et øget tværfagligt samarbejde og tæt opfølgning. På den måde kan vi skabe stabilitet i børnenes liv og deres familier, og dermed bedre trivsel og udvikling for barnet”, fortæller borgmester Mogens Christen Gade.

Der vil fortsat være behov for at anbringe børn uden for hjemmet i en kortere eller længere periode. For at styrke dette tilfører kommunalbestyrelsen næste år budgetområdet med 11,4 mio. kr.

Derved kan der iværksættes de nødvendige og tidlige indsatser for kommunens børn og unge.

Det specialiserede voksenområde
Der er et stigende udgiftspres på det specialiserede voksenområde, og derfor tilføres området 9 mio. kr.

Trods et stigende pres på området, er der i økonomiaftalen mellem regeringen og KL ikke afsat flere midler til området. Derfor må Jammerbugt Kommune prioritere inden for den aftalte økonomiske ramme. De 9 mio.kr. til området skal derfor sikre, at det nuværende serviceniveau på det specialiserede voksenområde opretholdes. Kommunen har alligevel ambitioner om fortsat at udvikle området, og derfor skal der tænkes nyt.

”- De stigende udgifter kræver, at vi ikke blot kan nøjes med at tilføre ekstra midler til området, vi må også tænke nyt i opgaveløsningen, så vi fortsat kan opretholde samme serviceniveau og kvalitetsstandarder som hidtil.

Det vil vi blandt andet gøre ved at gå nye veje, og i højere grad bygge på et helhedssyn på tværs af sektorer. Derudover vil vi være åbne overfor nye samarbejdskulturer og være langt mere netværks- og helhedsorienteret i vores tilgang i de kommende år”, forklarer Mogens Christen Gade.
 

Læs Mere

Projekt Rambla Jetsmark
ved Skolecenter Jetsmark


Lagt på nettet 14/10 2021 kl. 17:26 #1634225187

Foto: © Jammerbugt Kommune.

Onsdag aften var lokale interessenter inviteret til møde hos Vækst- og Udviklings forvaltningen på Lundbakvej i Pandrup for at høre om Rambla Jetsmark.

Den kommende Rambla i Jetsmark er ønsket om at skabe en tydeligere sammenhæng mellem Pandrup, Kaas og Moseby. Det skal ske ved at skabe spændende aktiviteter for byernes borgere med et mangfoldigt og pulserende miljø for sport, kultur og rekreation.

Området ved Jetsmark Idrætscenter og Skolecenter Jetsmark har i dag flere oversete rest-områder, og i praksis bliver områderne forbundet af en gennemgående sti, heraf betegnelsen Rambla, der snor sig gennem området fra Jetsmark Kirkevej, hen over Skolecenter Jetsmarks nye skole og forbi Jetsmark Idrætscenter.

Repræsentant for Jetsmark Idrætscenter Jens Christian Golding gav en status på projektet.

Derefter præsenterede landskabsarkitekt Poul Aars den samlede plan for Rambla Jetsmark. Den nyudnævnte skoleleder for Skolecenter Jetsmark, Randi M. Laustsen, og centerchef John Nielsen afsluttede oplæggene med at dele Skolecenter Jetsmarks og Jetsmark Idrætscenters drømme og ønsker til projektet. 

Aftenen bød også på dialog mellem de fremmødte, som kunne gå rundt mellem forskellige ”stationer”, hvor der blev talt om forskellige emner, som: Kunst, beplantning, samlingssteder og fysisk aktivitet.


Foto: © Jammerbugt Kommune.

Der var stor aktivitet ved stationerne, og mange stillede spørgsmål og kom med gode ideer og input til projektet.

Bag initiativet stod styregruppen med repræsentanter fra Jetsmark Lokalråd, Skolecenter Jetsmark og Jetsmark Idrætscenter.

”- Der var et pænt fremmøde og et stort engagement blandt mødedeltagerne. Vi glæder os meget til at få mange flere inddraget i processerne og til at få realiseret nogle af de mange drømme og forslag. Flere af dem er allerede finansieret”, udtaler styregruppemedlem Inger Kristensen. 
 

Læs Mere

Hælervarer:
21.636 par underbukser


Lagt på nettet 14/10 2021 kl. 14:55 #1634216141

En mand fra Pandrup blev onsdag dømt for groft hæleri af flere tusinde stykker tøj fra JBS.

Sagen begyndte i november 2018, da politiet hos den nu 45 årige mand fandt ikke mindre end 21.636 par underbukser, t-shirts og sportssokker af mærket JBS.

De mange tusinde dele tøj lå i 624 kasser, der var opbevaret på tre forskellige adresser i Pandrup og havde en vejledende udsalgspris på knap fire millioner kroner.

I går blev den 45-årig mand så dømt for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Retten vurderede dog, at tøjet havde en lavere værdi for manden end udsalgsprisen, så dommen faldt for hælervarer for over to millioner kroner i underbukser, sokker og t-shirts.

Tøjet stammede fra et indbrud i august 2018 hos tøjfirmaet JBS' lager i Herning.

I retten forklarede den 45-årige, at han havde fået tilbudt at købe tøjet af en mand, og at han ikke var sikker på, at det stammede fra et indbrud, fortæller anklager Anette Abildgaard.

Den 45-årige forklarede også, at han dog ikke var helt klar over, at der var tale om så meget tøj, da han fik det leveret.

Sagen er snart tre år gammel, og den lange sagsbehandlingstid fik betydning for dommen over den 45-årige.

Han blev idømt halvandet års fængsel, men på grund af den lange sagsbehandlingstid blev hele straffen gjort betinget med vilkår om 250 timers samfundstjeneste.

Han modtog dommen.
 

Læs Mere

Problemer med Jammerbugt Kommunes
nye hjemmeside


Lagt på nettet 14/10 2021 kl. 00:20 #1634169706

Ved midnatstid natten til torsdag fik hver enkelt af de borgere, der abonnerer på dagsordener og referater fra kommunens udvalg, en mail med links til hver enkelt af de mange møder, der været holdt i udvalgene gennem de sidste 4 år.

"- Det er selvfølgelig en fejl, og vi beklager meget ulejligheden," forklarer kommunens ansvarlige for hjemmesiden, Toni Horsens, i dag til Netavisen kanalblokhus.dk.

Normalt modtager abonnenterne en automatisk e-mail, så snart en dagsorden eller et referat foreligger.

Men nattens e-mail indeholdt en lang liste med samtlige dagsordner og referater fra tiden siden 1. januar 2018 fra hvert af de udvalg, abonnementet omfatter.

Da de fleste udvalg holder møde hver 14. dag, og hvert møde resulterer i som minimum én dagsorden og ét referat, betyder det, at abonnenterne nu har fået en lang liste med flere hundrede dagsordner og referater fordelt over de sidste 4 år.


Her ses den øverste del af nattens e-mail med en lang liste over flere hundrede links til dagsordener og referater fra kommunalbestyrelsen og hvert enkelt af kommunens udvalg gennem de sidste fire år.

Den nye hjemmeside har nu været i luften i cirka en måned, og kommunens borgerne inviteres til at deltage i en konkurrence om en middag for to ved at tilkendegive deres mening om nyskabelsen.

"- Jammerbugt Kommune har fået ny hjemmeside," skriver borgmesteren i sin velkomsthilsen på hjemmesiden og fortsætter:

"- Den nye version af jammerbugt.dk har fået den helt store overhaling med ny struktur, nyt indhold og nyt design, der skal gøre det nemmere for dig at finde svar på spørgsmål, få hjælp til opgaver og give inspiration til oplevelser i fritiden.

Sig din mening og vind en middag for to
Du kan deltage i en spørgeundersøgelse, hvor du kan give din mening om den nye hjemmeside - og samtidig deltage i lodtrækningen om en middag for to på Strandhotellet i Blokhus.

Arbejdet med den nye hjemmeside
Den gamle hjemmeside var blevet forældet og havde samtidig vokset sig alt for stor og uoverskuelig. Derfor var det på tide med en ny hjemmeside - med reduceret og optimeret indhold.

Langt de fleste besøgende på hjemmesiden kommer for at få svar på et konkret spørgsmål, f.eks. om afhentning af affald, for at få information om, hvordan man bestiller nyt pas eller for at undersøge muligheden for at få en dagplejeplads.

Derfor er teksterne på hjemmesiden blevet gennemgået - med fokus på modtageren. Vi har arbejdet med at gøre sproget mere aktivt og ligefremt, og der er oprettet genveje til de sider, som de besøgende bruger allermest.

Vi har også arbejdet med at forbedre brugeroplevelsen, så hjemmesiden fungerer både via computer og på en mobiltelefon, hvor det - på trods af en noget mindre skærm - også skal være nemt at finde rundt og læse indhold. Ca. 70% af de besøgende på hjemmesiden bruger faktisk en mobiltelefon eller en tablet.

Hjemmesiden er desuden udviklet med fokus på webtilgængelighed, som er helt afgørende for f.eks. blinde, svagtseende, ordblinde eller personer med andre slags fysiske eller psykiske handicaps.

Vi har fået en mere brugervenlig og moderne hjemmeside. Både designet, strukturen og indholdet er forbedret, så vores borgere og virksomheder hurtigere og nemmere kan få klaret deres opgaver. Og selvom indholdet måske ikke ligger samme sted, som det plejer, så håber vi, at alle får en god oplevelse med den nye hjemmeside.

Borgmester Mogens Christen Gade

___________________________________

Medarbejderstaben på redaktionen af Netavisen kanalblokhus.dk har prøvet hjemmesiden af ... både på PC og i mobil-versionen, som 77 % af brugerne ifølge kommunens teknikere anvender.

Vurderingen er, at bogstaverne ganske vist er blevet større, og dermed lettere læselige for svagtseende ... i hvert fald i PC-versionen. På mobilen gør de store bogstaver de enkelte afsnit uoverskuelige, og drop-down menuerne er for smalle til at vise teksten.

"- Dette problem er vi opmærksomme på," siger den teknisk ansvarlige medarbejder, Toni Horsens, i dag til Netavisen kanalblokhus.dk.

"- Og det er vi igang med at rette. Det samme gælder teksterne på videoen i toppen af siden. De er for brede til mobil-formatet. Og det gælder de alt for store bogstaver der anvendes mobil-udgaven," tilføjer hun.

Netavisens redaktions medarbejdere er ikke enige i, at siden er blevet lettere at finde rundt på.

Det lykkedes således ikke - selv efter længere tids søgning på forskellige søgeord - at finde frem til kommunens affalds-tømningsplan (Affaldshåndbogen).

Og det lykkedes ikke at benytte den tekstoplæser, som skulle lette brugen af siden for dårlige læsere og ordblinde, således som det er beskrevet i borgmesterens velkomsthilsen.

"- Vi er glade for alle de forslag og kommentarer, vi får tilsendt i denne tid," siger Toni Horsens til Netavisen kanalblokhus.dk.

For at deltage i konkurrencen om en middag for 2 på Strandhotellet skal kommentarer og forslag være indsendt via spørgeskemaet på siden inden 29. oktober.

Til sammenligning kan den gamle hjemmeside stadig læses ved at benytte dette link: TRYK HER!
 

Læs Mere

Ny forskning om vinterbadning


Lagt på nettet 12/10 2021 kl. 14:03 #1634040206

Søstjernerne i Blokhus viser vejen. Foto: © Peter Wendelboe.

Vinterbadning kan muligvis aktivere kroppens brune fedt, som øger kalorieforbrændingen, og være med til at forebygge diabetes.

Et nyt dansk forskningsprojekt, som offentliggøres i Cell Reports Medicine mandag, viser, at vinterbadning kombineret med sauna kan øge kroppens evne til at tilpasse sig ekstreme temperaturer, hvilket potentielt kan bruges i bekæmpelse af overvægt og forebyggelse af metaboliske sygdomme som sukkersyge.

Studiet, som er gennemført ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet og Center For Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, peger nemlig på, at der formentlig er en sammenhæng mellem vinterbadning og aktivering af kroppens brune fedt, så vinterbadning muligvis kan øge kroppens kalorieforbrænding og nedsætte mængden af sukker i blodet, hvilket vil kunne forebygge type-2-diabetes.

»- Det tyder på, at folk, der vinterbader, har en forbedret temperaturregulering og en let øget forbrænding, når de udsættes for kuldepåvirkning. Deres insulinproduktion er også mindre, og sukkeromsætningen i blodet er hurtigere. Desuden har de en mindsket kulderespons, hvilket vil sige, at deres puls og blodtryk ikke bliver lige så forhøjet som ikke-vinterbaderes, når de bliver udsat for kulde«, siger forskeren bag ph.d.-studiet, Susanna Søberg.
 

Læs Mere

Her er alle lokale kandidater til kommunalvalget


Lagt på nettet 12/10 2021 kl. 11:26 #1634030805

Der er ikke mange oplysninger at hente på den Konservative vælgerforening i Jammerbugt kommunens egen hjemmeside.


Sådan har Jammerbugt konservatives valgside på nettet set ud i 6 år.

På Det Konservative Folkepartis egen Jammerbugt-webside, www.jammerbugt.konservative.dk, har det lige siden før sidste kommunalvalg været meget sparsomt med oplysninger, som det ses ved at klikke på linket herover.

Måske er det derfor, partiet hidtil ikke har formået at få kandidater valgt til kommunalbestyrelsen i Jammerbugt.

Netavisen kanalblokhus.dk har i den sidste tid forsøgt at orientere læserne løbende, efterhånden som de enkelte partier har fået deres kandidatlister klar til valget 16. november 2021.

Dog har vi ikke før nu kunnet bringe listen over de konservative kandidater. Den lokale partiforenings hjemmeside har - ligesom op til sidste kommunalvalg - efterladt mange spørgsmål til læserne.

Men i dag kan Netavisen kanalblokhus.dk bringe den samlede liste over samtlige kandidater for samtlige partier, der stiller op til kommunalvalget i Jammerbugt Kommune i 2021.

Se listen over alle kandidater til valget 2021 her,
 

Læs Mere

Aabybro Mejeri vinder fornem pris


Lagt på nettet 11/10 2021 kl. 22:05 #1633982754

Niels Henrik Lindhardt mellem Anne Arhnung, (indtil i dag administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer), og Steen Nørgaard Madsen, formand for Mejeriforeningen. Foto: © Messe Center Herning.

Niels Henrik Lindhardt fra Aabybro Mejeri har ved årets "International Dairy Contest" (IDC) i Herning fået prisen for Danmarks bedste is.

Prisen blev overrakt af Anne Arhnung, der indtil hun sagde sin stilling op idag, som følge af, at hun ikke fik mulighed for at handle i MeToo-sager, var administrerende direktør hos Landbrug & Fødevarer, og Steen Nørgaard Madsen, formand for Mejeriforeningen.

Selvom Niels Henrik Lindhardt skulle have fejret 30-års bryllupsdag med sin hustru, Alice, deltog han tirsdag i sidste uge i Herning i konkurrence med næsten 1.000 mejeriprodukter.

Her blev han den ene af tre vindere, da mejeriets chokolade/orange-is vandt diplomet i kategorien for konsum, der omfatter alle andre mejeriprodukter end smør og ost.

Det er anden gang, Hans Henrik Lindhardt vinder en fornem pris. I 2008 vandt han prisen sammen med sin far, grundlæggeren af mejeriet, Anker Lindhardt, der døde i 2018.

Mejerimessen i Herning er et gammelt bekendtskab for Niels Henrik Lindhardt. Sammen med sine forældre har han været med hvert eneste år i sit nu 57-årige liv -
bortset fra 1985, da han boede på Island og ikke kunne komme hjem på grund af dårligt vejr. Første gang, han deltog, var da hans forældre tog ham med i klapvognen, da han var to år.

Om vinderisen med fløde, chokolade og appelsin fortæller Niels Henrik Lindhardt, at den er baseret på en skør idé, han fik i 1999. Han ville op til jul og nytår lave en islagkage, der indeholdt både chokolade, appelsin og champagne.

Sidenhen blev opskriften glemt, indtil han i 2015 kom i tanker om den og begyndte at lave isen igen, denne gang bare uden champagne.

"– Vi har 23 is-varianter i alt , og den her ligger i min personlige top-3. Nej, det er nok top-2," siger den nordjyske mejerist, som ifølge eget udsagn spiser is hver eneste dag.

"– Kaffe, tobak og is skal jeg have hver dag," fastslår han.

Ud over en Flora Danica-tallerken fik han en buket blomster, så han kunne fejre 30 års bryllupsdag i Herning.

Præmierne blev overrakt af formand for Mejeriforeningen Steen Nørgaard Madsen sammen med Anne Arhnung, dengang administrerende direktør hos Landbrug & Fødevarer.

"- IFC er årets helt store branchetræf for alle, der på en eller anden måde arbejder professionelt med mælk eller mejeriprodukter," sagde formanden i sin hyldesttale.

"– Det er her, vi inspirerer hinanden på tværs af virksomheder og fagligheder. Det er her, vi vedligeholder kontakter og skaber nye netværk. IFC er en del af branchens fundament – det er her, Danmarks ypperste mejeriprodukter bliver kåret. Og i tirsdags skete det med hyldest og manér, da International Dairy Contest afslørede tre vindere i Messe Center Herning.

Tistrup Mejeri løb med hæderen i kategorien ‘Ost’ for mejeriets Danbo-ost, og Holstebro Mejeri blev - som flere gange før- hædret for mejeriets Lurpak-smør, denne gang i en 250 gram “butterbox”, som dommerne kaldte “i verdensklasse” og roste for dens flotte pakning med gyldent smør, der smelter i munden.
 

Læs Mere

Første vinder af ny kulturpris kåret


Lagt på nettet 11/10 2021 kl. 14:27 #1633955231


Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen overrækker årets kulturpris til Birthe Holmgaard. Foto: © Jammerbugt Kommune.

Søndag 10. oktober modtog Birthe Holmgaard, Tranum, som den første nogensinde Jammerbugt Kommunes nyindstiftede Kulturpris.

Birthe Holmgaard har været formand for Tranum Strandgård i en længere årrække frem til 2019 og arbejder fortsat for stedet.

I den tid er der kommet censurerede udstillinger på Tranum Strandgård.

Prismodtageren har været med til at etablere et værksted, hvor kunstnere og andre kan komme og male, lave keramik og få undervisning.

Her er etableret to kunstnerboliger, hvor kunstnere kan bo til en overkommelig pris og hvor kunstnerne forpligter sig til at lave en udstilling og andre kunstneriske aktiviteter, mens de er på Strandgården.

Her er kunstneriske børneaktiviteter i samarbejde med skolen. F.eks. ”Dyr der ikke kom med i Noas ark”.

Udover sit frivillige virke på Tranum Strandgård er Birthe Holmgaard selv udøvende maler og har sit Atelier Tantè med kunststi og galleri, der er åbent for offentligheden.

Som det fremgår, har Birthe Holmgaard gjort meget både for Tranum Strandgård og for at sætte synlighed på kunst og kultur i Jammerbugt Kommune.

Birthe Holmgaard retter sit frivillige arbejde mod professionelle kunstnere, hvor hun har arbejdet for at skabe rammer, der tilgodeser både den kunstneriske praksis, den høje kvalitet og det at få kunsten ud til borgere, børn som voksne, i Jammerbugt Kommune.

Hun har helt afgjort kunst og kultur i sit hjerte.

På denne baggrund overrakte Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen Kulturprisen til Birthe Holmgaard på Tranum Strandgård i forbindelse med afslutningsarrangementet for Jammerbugt Kulturuge40.


Formanden for kulturudvalget, Helle Bak Andreasen, sammen med årets prisvinder. Foto: © Jammerbugt Kommune .

Der var desuden taler af formand og næstformand for Kultur-, Fritids- & Landdistriktsudvalget Helle Bak Andreassen og Winnie Aakjær, formanden for Kulturelt Samvirke Inge Pedersen, sang ved Koret Voqalis og underholdning ved Petra Westra og Per Iversen.

Den nyindstiftede pris skal fremefter årligt gives til en person:

... der har bragt kunst og kultur til Jammerbugt Kommunes borgere, og som har ydet en bemærkelsesværdig indsats inden for kunst eller det almene kulturelle område,

... der har sat synlighed på kunst og kultur i Jammerbugt Kommune og har kunst og kultur i sit hjerte,

... der står for høj kvalitet og har gode formidlingsevner, som medvirker til, at der sættes spor,..

... og som har været igangsætter og har givet inspiration til andre og skabt interesse for aktiviteter inden for kunst- og kulturlivet.

Kulturelt Samvirke har modtaget indstillinger fra borgere i Jammerbugt Kommune på personer, som man tænker kan leve op til dette. Kulturelt Samvirke har derefter indstillet sit valg til Kultur-, Fritids- & Landdistriktsudvalget, som bakkede op om, at Birthe Holmgaard skulle modtage prisen i 2021.
 

Læs Mere

Blokhus området uden
tv-dækning i halvanden time


Lagt på nettet 11/10 2021 kl. 14:00 #1633956379

Norlys (det tidligere Stofa) afbryder i morgen formiddag i halvanden time tv-signalet til husstande blandt andet i Blokhusområdet.

Det fremgår af en meddelelse som i dette øjeblik er rundsendt til alle Norlys-kunder.

Afbrydelsen sker i morgen, tirsdag 12. oktober 2021, fordi der skal udføres servicearbejde på tv-senderen.

Kunderne vil derfor mangle tv-signal i tidsrummet 10.15 til 11.45.

Det gælder alle tv-kanaler.

Har man brug for at se tv i det tidsrum, hvor signalet er afbrudt, kan man altid se sine tv-kanaler på Norlys Play.

"- Vi håber på din forståelse," slutter Nordlys sin meddelelse til kunderne.
 

Læs Mere

Hastighedskontrol: Bilist taget med 236 km/t


Lagt på nettet 11/10 2021 kl. 12:09 #1633946968

Bilist taget med 236 km i timen på motorvejen ved Hjørring. Nu gennemfører politiet i hele uge 41 en målrettet landsdækkende indsats mod hastighedsovertrædelser. Det sker fra mandag 11. oktober til fredag 15. oktober

Det meddeler politiet i en pressemeddelelse.

Høj hastighed skaber utryghed på vejene og øger risikoen for ulykker markant. Selv en lille hastighedsoverskridelse kan få fatale følger.

"– Hvert år bliver politiet kaldt ud til utallige trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis trafikanterne havde overholdt fartgrænserne. Trafikulykker, der i nogle tilfælde får en tragisk udgang, og i andre tilfælde mærker de implicerede for livet. Derfor er hastighed et meget vigtigt indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken," siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i pressemeddelelsen og fortsætter:

"– Selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for bremselængden."

Der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af dræbte og tilskadekomne.

For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald.

Den nye danske lov om beslaglæggelse af vanvidsbilisters køretøjer kommer formentlig som en ubehagelig overraskelse for en irakisk mand bosat i Norge.

Torsdag aften blev han målt til at køre intet mindre end 236 kilometer i timen på motorvejen syd for Hjørring, oplyser Nordjyllands Politi.

Derfor måtte han på stedet sige farvel til sin helt nye Lamborghini, som han havde købt for to millioner kroner i Tyskland.

_____________________________

2014 – 2019 omkom 401 personer i en trafikulykke, hvor mindst en af de involverede parter kørte for stærkt i forhold til hastighedsgrænsen eller forholdene. I 72% af ulykkerne var farten en medvirkende årsag til, at ulykken opstod. I de sidste 28% var farten årsag til, at ulykken blev med dødelig udgang.

Ved 80 km/t. kører du ca. 33 meter, mens du reagerer, og efter ca. 64 meter holder du stille. Kører du 95 km/t., bruger du yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.

Hvis to bilister kolliderer med 80 km/t., vil ulykken i 30% af tilfældene have dødelig udgang. Risikoen fordobles til 60% ved en hastighed på 90 km/t.

Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t., vil ulykken være fatal i 60% af tilfældene. Risikoen stiger til 80% ved 90 km/t.

De fleste dødsulykker i trafikken sker på landeveje. 62% af dødsulykkerne på disse veje sker med en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. 38% af dødsulykkerne sker med en overskridelse på mere end 20 km/t.


(Kilde: Rådet for Sikker Trafik).
 

Læs Mere

Ankestyrelsen finder
den store hushandel
i Hune i orden


Lagt på nettet 10/10 2021 kl. 16:03 #1633901442

Der bliver ikke rejst en sag på baggrund af to medlemmer af kommunalbestyrelsens klage over, at kommunen sælger en grund i Hune uden at sætte den i offentligt udbud.

I slutningen af september godkendte en næsten enig kommunalbestyrelse med stemmerne 23 mod fire de omdiskuterede planer for Hune.

Den afgørelse klagede kommunalbestyrelsesmedlemmerne Frank Østergaard (SF) og Merete Fuglsang Hansen fra Lokallisten over.

Klagen til Ankestyrelsen kunne have spændt ben for projektet, men nu ser det ud til, at der er sat et endegyldigt punktum i sagen.

Klagen handlede om, at kommunen havde lavet et såkaldt mageskifte, ved at kommunens grund ved Stenmarksvej ikke blev solgt i offentligt udbud, men i stedet indgik i en byttehandel med en del af XL Bygs grund på Aalborgvej/Jonstrupvej.

Jammerbugt Kommune henvendte sig selv til Det Kommunale Tilsyn under Ankestyrelsen for at få deres samtykke til at lave mageskiftet.

Svaret fik kommunen i maj. Styrelsen fandt, at betingelserne for samtykke til mageskifte uden offentligt udbud var opfyldt.

"- Jeg er jo nødt til at acceptere det, som det er, selvom jeg virkelig fik en mavepuster, da brevet kom," lyder Merete Fuglsang Hansens kommentar.

Men hun undrer sig stadig over flere ting i Hune-sagen. Især at jorden, som Hune Boldklub ligger på i dag, ikke skal i offentlig udbud.

Den samne holdning har Frank Østergaard (SF).

"- Jeg tror, vi kunne have fået mere for grunden, end der er lagt op til her, og det er i sidste ende borgernes penge," siger han.

Men nu er der ikke mere at gøre. I Ankestyrelsens brev til kommunen hedder det:

”- På baggrund af Jammerbugt Kommunes udtalelse finder Ankestyrelsen ikke anledning til at genoptage sagen, og vi rejser ikke en tilsynssag. Vi gør derfor ikke mere i sagen.”
 

Læs Mere

Fodslaw på travetur
i Lille Norge


Lagt på nettet 10/10 2021 kl. 14:51 #1633870278


Deltagerne på Sti 100. Foto: © Erik Arne Olsen.

Lørdag eftermiddag, havde Fodslaw Jammerbugten igen travetur, denne gang med start fra Lille Norge Nord.

Vejret var perfekt til en frisk vandretur i det naturskønne område. Der var let sol med sløreskyer og en brise.

Turledere på dagen var Doris Drustrup og Olfert Andreasen. Fra start blev Sti 17 brugt gennem det kuperede landskab med indlandsklitter.

Derefter fulgte holdet Sti 100 forbi fennerne med mange heste og frem til plantagen. Mange små stier blev nu fulgt, for at nå frem til Sti 20, som førte deltagerne til stranden og midtvejsrast.


Kort efter midtvejsrast på stranden. Foto: © Erik Arne Olsen.

Det var dejligt at være på stranden i sådan et vejr. Videre gik det ad stranden mod nord og frem til Sti 16. Så gik det ad Sti 16 og Sti 17 retur til startstedet.

Der var smukke efterårsfarver på turen rundt, og på starnden sås stor præstekrave, stenpikkere og sandløbere. Vel retur ventede ugens hjemmebag og varme drikke.
 

Læs Mere

Solen gik ned i en usædvanlig smuk sæk


Lagt på nettet 9/10 2021 kl. 17:13 #1633792390Usædvanlig mange mennesker var fredag aften valfartet til en usædvanlig smuk solnedgang på Blokhus strand.

Årstiden taget i betragtning var den forsamlede mellem menneskeskare i solnedgangstimen på Blokhus strand usædvanlig stor.

At solen endte med at "gå ned i en sæk", gjorde ingen skår i glæden.

For himlen frembød alligevel et af de det flotteste syn, som er så populære både blandt lokalbefolkningen og turisterne.

Og så gjorde det jo heller ikke noget, at solen lørdag morgen ikke "stod op i en bæk", som ordsproget jo siger.

Der var ingen regn fra morgenstunden, og vejret har fra middagstid, lørdag, været som den smukkeste "indianske sommer" for nu at bruge et ca. 120 gammelt udtryk.
 

Læs Mere

Lys over Nordjylland


Lagt på nettet 9/10 2021 kl. 10:48 #1633769323

6 nordjyske attraktioner var fredag aften mellem klokken 19.30 og 23.00 oplyst med forskelligtfarvede lys.

Fårup Sommerland var initiativtager med opbakning fra Destination Nord og Destination Nordvestkysten.

Eventen havde fået navnet ’Lys over Nordjylland’.

Det er lykkedes Netavisen kanalblokhus.dk fra forskellige kilder at skaffe billeder af attraktionerne med lys:Vendsyssel TeaterBunkerne i LøkkenSkagens MuseumFalken i Fårup SommerlandMusikkens Hus i Aalborg
Bangsbo Fort, nærbillede.Bangsbo Fort i Frederikshavn, set fra en drone.

De fleste af billederne er leveret af Fårup Sommerland. Dronefotoet fra Bangsbo Fort er hentet fra Facebook og nære billede fra Instagram.

Læserne må nu selv vurdere, om ideen var god, eller om belysningerne var en lille smule for ordinære.

Ideen kom fra Fårup Sommerland og
formålet med oplysningen af de nordjyske vartegn var at sætte spot på den samlede nordjyske turisme efter 18 udfordrende coronamåneder.

"- Det er enormt vigtigt med denne slags initiativer, hvor der bliver sat fokus på den samlede nordjyske turismesektor. Der skal ikke herske tvivl om, at de sidste 18 måneder har været en udfordring for store dele af branchen, hvorfor der er brug for nye initiativer, der kan bringe gæsterne tilbage til attraktionerne og kulturstederne i Nordjylland," siger Peter Krusborg, direktør for Destination Nordvestkysten om eventen.

"- I Nordjylland har vi en masse at byde på, og vi råder over unikke oplevelser fra nord til syd og øst til vest. Derfor vil vi hos Fårup Sommerland i samarbejde med mange af regionens øvrige aktører i bogstavelig forstand sætte spot på de nordjyske seværdigheder og genrejse turismen i fællesskab. Samtidig ønsker vi at sende en samlet opfordring til nordjyderne om at tage ud og være turist i egen landsdel – også i de mørke måneder," forklar Niels Jørgen Jensen, direktør i Fårup Sommerland.
 

Læs Mere

Slut med coronahurtigtest i Nordjylland


Lagt på nettet 9/10 2021 kl. 09:15 #1633774539

Fra i dag er det slut med de lange køer foran coronatestcentret på Bransagervej i Pandrup. Foto: © Peter Wendelboe.

Corona-testcenteret på Bransagervej lukker.

Lørdag 9. oktober er sidste dag med hurtigtest i Region Nordjylland

Der vil fremover være adgang til de mere præcise PCR-test i hele regionen, hvor der som minimum er åbent alle dage i alle nordjyske kommuner – med undtagelse af Læsø Kommune.

Den gennemsnitlige svartid på en PCR-test er 10-12 timer. Men skulle der opstå et nødstilfælde, hvor en person med kort varsel har brug for en test, så vil det på udvalgte PCR-steder være muligt at få en hurtigtest.

"– I Region Nordjylland er nedlukningen en konsekvens af den nationale beslutning om at lukke ned for hurtigteststederne, som i Nordjylland har været drevet af Falck. Fra i morgen, søndag, er testtilbuddet så anderledes, men der er stadig et godt og solidt tilbud, hvor fokus har været på at få teststeder i alle nordjyske kommuner", siger Jacob Bertramsen, kontorchef i Sundhedsplanlægning i Region Nordjylland.

Hvis situationen forandrer sig, og smitten stiger voldsomt, kan myndighederne med kort varsel indføre hurtigtest igen.

I Region Nordjylland er der siden 2020 foretaget 4,2 millioner PCR-test og 4 millioner hurtigtest. De mange test har resulteret i, at der er blevet fundet 27.000 tilfælde af coronasmitte i Region Nordjylland, – og test centrene har altså været et vigtigt værktøj i forhold til at kunne smitteinddæmme alle kendte tilfælde.

På www.coronasmitte.dk og på www.rn.dk/coronatest kan man se kortet over teststederne, deres åbningstider samt hvor der er mulighed for hurtigtest i nødstilfælde. Man behøver ikke at bestille tid for at få en test.

Fra søndag 10. oktober er det ikke længere muligt at blive testet følgende steder:

Pandrup
Bransagervej 30
9490 Pandrup

Skagen
Skagen Rådhus
Sankt Laurentii Vej 87
9990 Skagen

Frederikshavn
Frederikshavn Havn
Sydhavnsvej 2
9900 Frederikshavn

Sæby
Sæbygårdvej 32
9300 Sæby

Hjørring
Farøvej 1E
9800 Hjørring

Hirtshals
Hirtshals havn
Niels Juelsvej 6
9850 Hirtshals

Løkken
Løkkenhallen
Søndergade 42
9480 Løkken

Byrum
Byrum Hovedgade 56
9940 Byrum

Brønderslev
Peder Møllers Plads 11
9700 Brønderslev

Fjerritslev
Brøndumvej 14-16
9690 Fjerritslev

Aalborg
Gammeltorv
9000 Aalborg

Aalborg, Vejgaard
Vejgård Bymidte 8
9000 Aalborg

Aalborg Lufthavn
Ny Lufthavnsvej 100
9400 Nørresundby

Vodskov
Vodskov Kultur & Idrætscenter
Brorsonsvej 3B
9310 Vodskov

Thisted
Falck Testcenter Thisted
Wilhelmsborgvej 14
7700 Thisted

Nykøbing Mors
Strandparken 48
7900 Nykøbing Mors

Farsø
Rådhuscenteret
T.H.Eriksenvej 20
9640 Farsø

Løgstør
Kultur- og Idrætscentret
Lanternen 1
9670 Løgstør

Terndrup
Terndrup Halvej 3-5
9575 Terndrup

Hadsund
Hadsund Hallerne
Stadionvej 25
9560 HadsundHobro
Lupinvej 3
9500 Hobro

Man kan stadig få PCR-test i Brovst.
 

Læs Mere

Skoleleder ansat på Skolecenter Jetsmark


Lagt på nettet 8/10 2021 kl. 13:28 #1633692538

Randi Manny Laustsen er fra 1. oktober 2021 ansat som ny overordnet skoleleder på Skolecenter Jetsmark.

Randi Manny Laustsen er i forvejen et kendt ansigt i Jammerbugt Kommune og på Skolecenter JJetsmark.

Siden 1. juni 2021 har hun været konstitueret som overordnet skoleleder på Skolecenter Jetsmark. Inden da var hun overordnet skoleleder på Gjøl Skole, og har tidligere været skoleleder for 6. – 9. årgang på Muldbjergskolen i Hjørring i 2½ år og lærer på Klarup Skole i Aalborg Kommune i 13 år.

Foruden sit professionelle virke i Jammerbugt Kommune er Randi Manny Laustsen født og opvokset i Moseby. Hele lokalområdet i Jetsmark har været en tryg ramme for opvæksten, særligt i Jetsmark-Hallen er der tilbragt mange timer med sport.

Det er derfor en skoleleder med solid viden og erfaring inden for folkeskoleområdet og ledelse, og med et stort lokalkendskab, der tiltræder stillingen til oktober.

”- Det er med stor glæde, at jeg byder Randi Manny Laustsen velkommen som skoleleder på Skolecenter Jetsmark. Jeg ser frem til at følge hende i arbejdet med at bygge et nyt læringsmæssigt og kulturelt fællesskab op omkring den nye skole i samarbejde med elever, det pædagogiske personale og forældre”, fortæller Skole- og Dagtilbudschef Helle Nørgaard Pedersen.

Som skoleleder får Randi Manny Laustsen ansvaret for SFO og skole fra 0. til 9. klasse samt specialtilbuddet for elever med massive indlæringsvanskeligheder.

”- Jeg glæder mig til at lære hele Skolecenter Jetsmark og lokalsamfundet endnu bedre at kende. Mit overordnede fokus vil være på at skabe et trygt og lærerigt skoleliv for alle børnene og et godt og udviklende arbejdsmiljø for alle medarbejderne. Jeg er meget glad for og stolt over at blive en del af Skolecenter Jetsmark og et lokalsamfund, som jeg føler en stærk tilknytning til. Samtidig betyder mit valg desværre et farvel til Gjøl, som har en særlig plads i mit arbejdsliv. Jeg kom til Gjøl få dage før corona lukkede samfundet, så jeg skulle sammen med lærere, pædagoger, forældre og børn i skolen og SI finde vej i en dagligdag med omskiftelighed, restriktioner og utryghed. Det har været en betydningsfuld tid med godt samarbejde”, udtaler Randi Manny Laustsen. 

Randi Manny Laustsen har været konstitueret som skoleleder på Skolecenter Jetsmark siden den forhenværende skoleleder, Jakob Voldby, skiftede til Vestervangsskolen i Randers Kommune 1. juni 2021.

Randi Manny Laustsen er 48 år, hun har en datter på 17 år, to sønner på 14 år og 11 år. Hun bor i Vejgaard.
 

Læs Mere

Erhvervskonference med Focus på sidste nye viden og knowhow


Lagt på nettet 7/10 2021 kl. 23:55 #1633989316


Pia Beltoft fra TV2 Nord var en veloplagt ordstyrer ved eerhvervskonference i Kulturhuset Blokhus. © Kulturhuset Blokhus.

Centrale emner som arbejdskraft, finansiering, digitalisering og grøn omstilling var på dagordenen, da Vækst Jammerbugt og Jammerbugt Kommune med borgmester Mogens Chr. Gade i spidsen torsdag eftermiddag 7. oktober kunne byde 80 repræsentanter fra Jammerbugtens erhvervsliv velkommen til erhvervskonference på Kulturhuset Blokhus.

Rust dyrene på mødet var en veloplagt konferencier fra TV2 Nord, Pia Beltoft.

På dagsordenen var nogle af de helt centrale erhvervsmæssige temaer, nemlig arbejdskraft, finansiering, digitalisering, grøn omstilling og bæredygtighed.


80 erhvervsledere deltog i konferencen. Foto: © Kulturhuset Blokhus.

Omdrejningspunktet for erhvervskonferencen var at sætte spot på konkrete muligheder og potentialer for vækst og udvikling i Jammerbugtens private erhvervsliv. Til at formidle dette blev der trukket på viden fra nationalt og regionalt hold fra både Erhvervsstyrelsen, Erhvervshus Nordjylland og Destination Nordvestkysten. Til at konkretisere emnerne var flere lokale virksomheder, herunder Fjerritslev Tryk, Digimarketing, Neurogan Europe og Thorup Strand Fiskehus på scenen med praktisk viden og knowhow fra hverdagens arbejde med at skabe sunde og levedygtige virksomheder samt lokale arbejdspladser.


Adm. direktør Lars Erik Jønsson, Erhvervshus Nordjylland. Foto: © Kulturhuset Blokhus.

"- Målet med konferencen var at præsentere de deltagende virksomheder for den sidste nye viden på centrale erhvervsmæssige områder, og så kombinere det med praktiske og håndgribelige værktøjer og måder at arbejde med emnerne på. Den sidste del stod de private virksomheder med stor overbevisning for," fortæller erhvervschef Anna Oosterhof.

Der blev blandt andet givet konkrete eksempler på, hvorledes lokale projekter fra forskellige brancher kan medfinansieres via blandt andet Vækstfonden og Erhvervshus Nordjyllands projektmidler, samt hvordan man med et åbent mindset over for digitaliseringens mange muligheder, med succes, kan omstille en manuel fungerende virksomhed til at være fremskreden på digitale forretningsmodeller, der understøtter behov fra kunder og krav fra omverdenen.

Virksomheders muligheder for at få tilknyttet den rette arbejdskraft via blandt andet tilskudsmuligheder blev også fremhævet som en af de konkrete muligheder, der kan gøres brug af.

I Nordjylland er der igennem årene, via en vedholdende og prioriteret indsats skabt en stærk samarbejdskultur mellem de erhvervsfremmeaktører, der på forskellig vis og med forskellige kompetencer bistår erhvervslivet med hjælp, vejledning og sparring. I Jammerbugten er det ingen undtagelse, og deltagerne gik fra konferencen med opfordring til fortsat at benytte sig af de kompetencer, den viden og det netværk det lokale erhvervskontor og Jobcenter Jammerbugt kan tilbyde.
 

Læs Mere

Mennesker og papir


Lagt på nettet 7/10 2021 kl. 16:00 #1633615240


Lokalet var fyldt til randen ved ferniseringen på Museum for Papirkunst i dag. Foto: © Peter Wendelboe.

Torsdag klokken 15 var der er fernisering på udstillingen Paper Art People på Museum for Papirkunst.

Bit Vejle lægger først og fremmest vægt på, at museet er det lokale museum.

Derfor var der også gratis adgang samt gratis kage og kaffe til alle gæster ved ferniseringen, og Bit Vejle var glad for den store lokale interesse.


Bag museet samlede vor fotograf tre af de officielle gæster.
Foto: © Søren Garder Brask.


På "flyvepladsen" bag museet ses her tre af de officielle gæster: Øverst: Ajay Rao. Assistant Public Affairs Officer, United State Embassy. Derunder: Ole Winther, kontorchef i Kulturministeriet, og Eric Nilson. CEO, National Nordic Museum, Seattle.

Den officielle åbning blev foretaget af kontorchef Ole Winther, Kulturministeriet, ligesom USAs ambassade var repræsenteret ved Ajay Rao. Desuden var der hilsner fra den græske ambassadør.

Fra Seattle kom Eric Nilson, der er direktør for det største nordiske museum uden for Norden, hvor Bit Vejle selv skal udstille i næste uge.

Formanden for kulturudvalget, Helle Bak Andreasen repræsenterede Jammerbugt Kommune.

Desuden gik kunstneren Felix Semper rundt på udstillingen med en stor pose flæskesvær, selvfølgelig udført i papir.

Det var papirskulpturer af menneskekroppe, der er omdrejningspunktet i denne udstilling, og de fire medvirkende internationalt anerkendte papirkunstnere arbejder med papirskulpturer af menneskekroppen på hver deres måde.

Vally Nomidou fra Grækenland bygger sine skrøbelige og hudagtige overflader op i lag af papirmaterialer, som danner en nærværende og poetisk fortælling om menneskekroppen og dens erfaringer.


Will Kurtz har tapetseret sine kæmpe papmache-skulpturer af skæve eksistenser med avispapir. Foto: © Peter Wendelboe.

Amerikaneren Will Kurtz tapetserer og pap-machérer sine kæmpe skulpturer af lokale New Yorkere ved brug af New York Times og skildrer vilkårene for de skæve eksistenser i den vestlige storby.


Warren King bygger sine menneskefigurer op i brunt pap.
Foto: © Peter Wendelboe.


Warren King bygger sine menneskefigurer i brunt pap og fortæller historier om forfædre, traditioner, migration og menneskelig visdom


Felix Sempers udtræksfigurer overrasker. Foto: © Peter Wendelboe.

Felix Semper fra Cuba vender papiret og bygger sine skulpturer af pop-idoler op i vandrette lag der skjules af skulpturens masse. De er udtrækbare og har en ganske overraskende effekt.

Tilsammen viser udstillingen mangfoldigheden i kunstnernes brug af papirmediet og dets evne til at fortælle konkrete og almene historier om menneskelivet og kroppen, som gør publikum nysgerrigt og eftertænksomt.

Udstillingen vises fra 7. oktober 2021 til 25. september 2022.

Den er blevet til i samarbejde med udstillingsarkitekt Tina Midtgaard.

I museets Papirværksted kan man selv arbejde med papir og skulptur og fortælle sin egen historie.
 

Læs Mere

Kunstige studieværter på Bornholm og i Blokhus


Lagt på nettet 7/10 2021 kl. 01:01 #1633561276TV Bornholm har netop lanceret en ny kunstig studievært ved navn Bridget.

Hun smiler og slår med hovedet. Og der er glimt i øjet, uanset hvad det er, hun fortæller om.

Bridget er den nyeste ’medarbejder’ på Bornholm.nu’s seneste satsning – en tv-avis, kan man læse på hjemmesiden. Og sådan en plejer jo ellers at kræve en aflønnet studievært med ret til afspadsering, ferie og diverse personalegoder. Men sådan forholder det sig ikke med Bridget.

Netavisen kanalblokhus.dk vil ikke stå tilbage og præsenterer her en hel stab af kunstige studieværter.

Og der er tale om helt nye ansigter på kanalen - bogstavelig talt.

De er nemlig lavet på computer og tilhører ikke i det, vi plejer at regne for mennesker. Det er "avatars".

Mød nogle af dem i videoen herover!
😂🤣🤗
 

Læs Mere

Fyn er Fin og Lundeborg Hymnen i Kulturhuset


Lagt på nettet 6/10 2021 kl. 22:23 #1633551830

Hvis du kender "Fyn er Fin”, ”Lundeborg Hymnen” og ”Alle Mine Venner”, kender du også Lasse og Mathilde.

16. oktober kan du høre dem i Kulturhuset Blokhus.

”Fyn er Fin”, ”Lundeborg Hymnen” og ”Alle Mine Venner” er kun få af de sange Lasse og Mathilde har beriget den danske sangskat med.

Lasse & Mathilde er en dansk folk-duo, der består af ægteparret Lasse Helner og Mathilde Bondo. Deres samarbejdet startede i 1975, da Mathilde indspillede solopladen Pigesind med tekster af Tove Ditlevsen og musik af Lasse Helner. I 1977 udgav de deres første album under navnet Lasse & Mathilde.

Lasse og Mathilde har bl.a. fortolket sange fra Højskolesangbogen og sat musik til tekster af blandt andet Poul Henningsen, Niels Hausgaard, Martha Christensen og Piet Hein. Parret har modtaget Fyns Amts Kulturpris og har været nomineret til prisen "Årets danske album" ved Danish Music Awards Folk for deres album "Spor af Piet Hein".

Lasse & Mathilde har spillet tusinder af koncerter i såvel udlandet som i Danmark – fra forsamlingshuse, kulturhuse og værtshuse til store festivaler og kirker.

Menu og pris:
Koncertstart kl. 20:00.
Entré til koncerten kun kr. 150,-
Tilkøb 2 retters lækker "surprice" koncertmenu for kun kr. 195,-
Spisningen foregår fra kl. 18:00.

Alle priser er eksklusiv gebyr.
 

Læs Mere

Fårup Sommerland voksede i højden


Lagt på nettet 6/10 2021 kl. 16:29 #1633544958Klokken 9:30 onsdag morgen lykkedes det ingeniører og arbejdere at sætte toppen på rutschebanen Phønix, der fra næste år vil blive det allerhøjeste punkt i Fårup Sommerland.Både 2 store kraner og den indbudte presse var parat.

Det bliver Danmarks absolut største og hurtigste rutsjebane med en højde på 40 meter og en topfart på 95 kilometer i timen.

Samtidig bliver rutsjebanen den i Skandinavien med mest såkaldt airtime – en oplevelse af vægtløshed – med 14 forskellige elementer som drop, loops og twists.Fra jorden følger direktør og ingeniører interesseret arbejdet.

Og kort efter klokken 11 sad toppen, hvor den skulle, monteret med et flagrende dannebrogsflag.Rutsjebanen skal stå klar til brug fra sæson 2022.
 

Læs Mere

Genforeningsfest med et års forsinkelse


Lagt på nettet 6/10 2021 kl. 12:51 #1633517506Mandag 4. oktober markerede Jammerbugt Kommune 100-året for genforeningen med godt et års forsinkelse.

Det blev markeringen dog ikke mindre festlig af for de omkring 80 deltagere.Eftermiddagen begyndte ved Genforeningsstenen ved Bøge Bakke, hvor Borgmester Mogens Christen Gade fortalte om historien bag Genforeningsstenen.

Herefter gik turen til fods i det skønne efterårsvejr mod Bratskov, hvor Borgmesteren holdt sin officielle tale for at markere Genforeningen.Her kom han bl.a. kom ind på at værne om frihed og demokrati.Herefter sang Hanbokoret i salen.Eftermiddagen sluttede med Cafe Bratskovs overdådige Sønderjysk kagebord i spisestuen med de obligatoriske 21 slags kager; syv tørre, syv bløde og syv hårde kager.Fakta om Genforeningsstenen i Brovst ved Bøge Bakker:

I Brovst fandt gårdejer Lars Jepsen en passende sten, da han pløjede sin mark tæt på festpladsen i Bøge Bakker, en sten som gennem mange år havde generet markarbejdet og pløjningen. Det var et omfattende arbejde at udgrave, tilhugge og fragte den store sten, som anslås at veje 25 tons.

Mange mennesker var involveret i arbejdet med at flytte stenen, fire hestespand af de store jyske heste, og 40 mand var 15 dage om at flytte stenen til den ønskede plads, og begivenheden var et tilløbsstykke for befolkningen på egnen.

Stenen er Jyllands største genforeningssten over fire meter høj og tre en halv meter i omkreds.

Stenen blev placeret på en lille bakke (skænket af Købmand Terndrup) for enden af den gamle fest- og samlingsplads i Bøge Bakker og stenen blev afsløret Valdemarsdag 15. juni 1921, dagen var valgt til at være genforeningsdag.

På mindestenen er mejslet disse ord af Gyrithe Lemche:

Disse ord i stenvæg ristet
Vidne skal mens sekler går
Troskab har af voldshånd vristet
Dannevangen Sønden-å
1864-1920


Fakta om Genforeningssten:

Der findes otte genforeningssten i Jammerbugt Kommune, alle placeret fra Gjøl og vestpå. Af ukendte grunde er der ingen sten i byerne nordpå. Stenen i Bøge Bakker ved Brovst er den største i Jylland. Ofte var det det bedre borgerskab, der tog initiativ til at rejse en sten og sørgede for pengeindsamling til formålet, og i andre tilfælde var initiativet foreningsdrevet. Nogle sten blev rejst straks i 1920, andre flere år efter. 
 

Læs Mere

Rutsjebanens højeste punkt rejses i morgen


Lagt på nettet 5/10 2021 kl. 10:24 #1633422245

Foto: © Fårup Sommerland.

I morgen, onsdag den 6. oktober omkring kl. 9.30, rejses Fårup Sommerlands hidtil højeste forlystelses højeste punkt.

Fårup Sommerland, som i øjeblikket er i gang med opførelsen af


Foto: © Fårup Sommerland.

Det drejer sig om forlystelsesparkens kommende nyhed Fønix, som bliver Danmarks absolut største og hurtigste rutsjebane med en højde på 40 meter og en topfart på 95 kilometer i timen.

Samtidig bliver rutsjebanen den i Skandinavien med mest såkaldt airtime – en oplevelse af vægtløshed – med 14 forskellige elementer som drop, loops og twists.

Det omfattende byggeri skrider planmæssigt frem, og i morgen rejser Fønix sig for alvor fra skovbunden, når rutsjebanens højeste punkt monteres.
 

Læs Mere

Efterårsfestival med zombier og anden (u)hyggelig underholdning


Lagt på nettet 1/10 2021 kl. 13:39 #1633088395

Blokhus Efterårsfestival med
Zombier, havhekse og sukkersøde indslag med højt til himlen.

Der er lagt op til en både sjov, (u)hyggelig og aktiv efterårsferie for hele familien i Destination Blokhus, hvor man kan vælge og vrage imellem en sand perlerække af oplevelser.

Erhvervsforeningen Destination Blokhus præsenterer nemlig igen i år et spændende efterårsprogram med flere end 100 aktiviteter med oplevelser for alle generationer.

Eventansvarlig Jannie Ratke lover et sprængfyldt efterårsprogram med gamle kendinge og nye og spændende oplevelser for hele familien.

En af de helt store nye efterårsoplevelser er Zombie Run.
Det er et familieløb på 2,5 kilometer, som arrangeres sammen med PGU Runners.

Løbet har udgangspunkt i Gateway Blokhus, og alle bliver udstyret med 3 ”liv”, som er illustreret med 3 plastikstrimler, som man løber med i livremmen. Zombierne jagter løberne og vil stjæle deres liv.

"- Løbet afvikles torsdag 21. oktober under mørkets frembrud imellem kl. 17-19, og det kan godt være en lille smule skræmmende, så vi anbefaler at børnene løber sammen med voksne," fortæller Jannie Ratke.

Der vil være et diplom til dem, som har 1 liv tilbage ved løbets afslutning. Al deltagelse kræver tilmelding.

Blandt klassikerne er den meget populære Blokhus By Night som finder sted mandag 18. oktober, en fortryllet dag for store og små.

Dagen starter med det meget populære høstmarked, hvor der i år er rekord mange stader, der sælger alt fra fisk og honning, til lækre økologiske grøntsager. Når mørket falder på, kan man f.eks. deltage i det store havhekseløb - som er et stort opgaveløb for hele familien, opleve et fantastisk trylleshow med Ali Babas Karavane, dekorere (u)hyggelige sten i teltet, eller hvad med at tilberede heksefingre over bål eller lave store sæbebobler?

På scenen er der koncert med Ulrik Music kendt fra Romhandleren og i pausen kan man opleve Drag Queen ”Mizz Privileze”, som er kendt fra TV2´s udsendelse ”Danmark har talent”.

Der er selvfølgelig også spændende tilbud at finde i de mange specialforretninger, og restauranterne står klar med lækkerier til både mave og hals.

Aftenen slutter med et kæmpe fyrværkerishow på Blokhus Strand klokken 21.15.

Torsdag 21. oktober er der med Sweet Halloween en hel oplevelsesdag med masser af søde smagsoplevelser. Deltag f.eks. i flødebolle-mesterskabet og spis alle de flødeboller, som du kan. Pynt Halloweenkager med Sara Græsborg, kendt fra ”Den store bagedyst”, og vær med i et hyggeligt og sjovt sukker-monsterløb, hvor der skal findes slik. En rigtig sukkersød oplevelsesdag.


Efterårsferien blev i gamle dage kaldt kartoffelferien, hvor børn fik fri, så de kunne hjælpe med at grave kartofler op. Ude i skoven kan man sammen med de søde frivillige 20. oktober prøve kræfter med lidt sjovere kartoffelaktiviteter end i gamle dage.

Lav eksempelvis dine egne kartoffelpandekager, udforsk din kreative side med kartoffeltryk, eller hvad med at lave dine egne kartoffelchips? Det finder sted på Gateway-pladsen.

En anden Blokhus-klassiker er det store kartoffelløb, hvor 100 nummererede kartofler gemmes i Blokhus, ved Gatewaypladsen og i Hune. Finder man en kartoffel kan den byttes til en præmie hos Ny Form i Blokhus.

Områdets helt særlige og smukke natur med skov, den brede hvide strand og det brusende Vesterhav danner også rammen om oplevelser i efterårsferien.

Tag f.eks. et forfriskende morgenbad i Vesterhavet sammen med badeklubben Søstjernerne hver morgen klokken 08.00, hop på MTB og udforsk området med Saltum Trim, Spil lasergame og se, hvem der er den bedste skarpskytte.

Eller hvad med at tage med
vandreklubben Fodslaw på en skøn efterårsvandring på ukendte stier?

Til de unge er der særligt mange fede aktiviteter fredag, når der afholdes Street Friday på Blokhus Torv. Her kan man lave sit eget graffitiværk med streetartist Mille Berger, spille fodbold i den lukkede Panna-bane, deltage i det superseje Snapchat opgaveløb, gå til casting som børnemodel og deltage i en fed freestyle fodbold konkurrence.

På scenen vil bandet JAAIIL fyre op under tilskuerne, inden House of Dances dygtige dansere vil vise de nyeste moves indenfor streetdance.

Alt i alt er der lagt op til en efterårsferie med en masse sjove aktiviteter, hvor der er garanti for højt humør og god underholdning.

Derudover byder ugen på anderæs, hoppedag i teltet, cirkus Charlie, ravjagt, guidede turer og meget, meget mere, som kan ses i det trykte program.
 

Læs Mere

Klarborgnisserne fylder 35 år


Lagt på nettet 1/10 2021 kl. 11:32 #1633095139

Foto: © Peter Wendelboe.

Etly Klarborg kan i dag fejre 35 års jubilæum som nissemor.

I den anledning holder hun jubilæums reception på Hotel Fårup i Fårup Sommerland.

Det sker i dag fredag den 1. oktober fra klokken 14 til klokken 17 på Pirupvejen 147.

Kunder, forretningsforbindelser, familie og venner er velkomne.
 

Læs Mere

Nordlys med lang lukketid


Lagt på nettet 1/10 2021 kl. 10:44 #1633077879

TV2 vejret bragte i går aftes dette billede, taget af Iwono Rostoca ved midnatstid ved Løkken. En time tidligere havde han taget flere norlysbilleder ved Mårup.

Iwono Rostoca var ude med kameraet natten til lørdag og fangede blandt andet dette smukke syn over Løkken.

Så flot kan nattehimlen tage sig ud, når der er nordlys, hvis man bruger en lang lukketid på sit kamera.

Det var der også flere andre nordjyder, der gjorde natten mellem fredag og lørdag i sidste uge.

Billederne kan ses på TV2- vejret.

Nordlys bliver sommetider kaldt naturens eget festfyrværkeri, og når man ser de billeder, som Iwono Rostoca tog ved Mårup og Løkken natten til lørdag, forstår man hvorfor.

Man kan ikke se de flotte farver med det blotte øje. Iwono Rostoca brugte et helt almindeligt digitalt kamera og en lukketid på 20 sekunder. 
 

Læs Mere

Bedsteforældre kan
komme i Fårup Sommerland for 99 kr.


Lagt på nettet 1/10 2021 kl. 01:25 #1633044301

Alle bedsteforældre, som har deres børnebørn med, kan i efterårsferien 16. - 24. oktober komme i Fårup Sommerland for kun 99 kr.

Børnebørnene skal betale almindelig entré eller bruge deres sæsonkort.

Man skal blot vælge "Bedsteforældrebillet", når man køber billetten online.

Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter eller anvendes ved ophold på Hotel Fårup.
 

Læs Mere

Sol og strand uddeler igen i år en mil. kr. til godgørende formål


Lagt på nettet 30/9 2021 kl. 20:03 #1633042994

Stifterne af fonden, Margit og Kjeld Andersen, der startede Sol og Strand i1979.

Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld var åben for ansøgninger til godgørende formål i september. Nu skal det afgøres, hvem der skal have midlerne i 2021.

Fondens bestyrelse skal nu gennemgå ansøgningerne med inspiration fra meningsmålingerne kombineret med egne idéer og vurderinger, før den endelige udlodning fra fonden kan ske.

Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld er opkaldt efter sommerhusfirmaets stiftere, Margit og Kjeld Andersen, der forrige år gav størstedelen af deres livsværk væk - for nu at uddele en del af overskuddet hvert år til velgørende formål.

Den første udlodning fra fonden fandt sted i december 2020, hvor 10 humanitære foreninger hver modtog 100.000 kroner. Det var dengang, men fra 2023 er det planen, at beløbet skal stige.

De ti udvalgte foreninger har spændt bredt fra det lokale Skovsgård Hotel over forskellige foreninger indenfor psykiatri og børn og unges trivsel til de globale Læger Uden Grænser.

I år har Sol og Strand valgt at spørge danske og udenlandske feriegæster i 2021, ejerne af de sommerhuse, der udlejes gennem Sol og Strand, samt selskabets ansatte om, hvilke områder de vil foreslå, at fonden betænker med støtte.

Uddelingen sker til december.
 

Læs Mere

Vendsysselske kunst- og naturoplevelser hele efteråret


Lagt på nettet 30/9 2021 kl. 15:31 #1633008703

Vendsyssel Kunstmuseum lancerer et nyt initiativ: "I sporet på kunsten" med et væld af oplevelser.

Man kan blandt andet følge i Poul Anker Bechs fodspor, når turen går til Rubjerg Knude, eller snøre vandrestøvlerne og tage med på en familietur i Hjørring Bjerge. .

Der vil være aktiviteter for hele familien. "I sporet på kunsten" består af otte kunstspor rundt om i Vendsyssel. Det omfangsrige arrangementsprogram byder blandt andet på udendørs fornøjelser, hvor man kan komme med til de landskaber, der har inspireret Vendsyssels kunstnere, og få en smagsprøve på de forskellige kunstspor.

Tag for eksempel med på en særtur til Skagen, hvor Arne L. Hansen fandt sine motiver.

Til arrangementet ”Maleren og motivet” kan man opleve det dramatiske kystlandskab ved Rubjerg Knude og Lønstrup, og blive klogere på de kunstnere, der lod sig fascinere af området. For børn og deres voksne byder efterårsferien på to familieture, hvor en formidler tager dig med ud i naturen for at opleve kunsten i børnehøjde. Her vil vi lege, samtale og bevæge os ind i kunstens verden.

Udover de udendørs aktiviteter introduceres flere af sporene på Vendsyssel Kunstmuseum, hvor man kan opleve en bred og repræsentativ samling af sporenes kunstnere.

I sporet på kunsten tager dig også forbi Kunstbygningen i Vrå – Engelundsamlingen, hvis samling ligeledes omfatter disse kunstnere.

Den 3. november kl. 13.00 lanceres Svend Engelund-sporet i Kunstbygningen, hvor du kan møde kunstnerens søn og formand for Kunstbygningen i Vrå – Engelundsamlingen, Anders Engelund.

Aktiviteterne finder sted fra uge 42 og frem til udgangen af november.

Se mere på vkm.dk/kalender.
 
I sporet på kunsten har lagt otte kunstspor ud i Vendsyssels landskab. Med kunstsporene inviteres borgere og turister rundt i landsdelen for at opleve den storslåede natur, som i generationer har inspireret kunstnerne.

Til hvert spor hører en folder med kort over sporets område samt oplysninger om de enkelte kunstnere.

På sporene vil der være opstillet skilte med supplerende oplysninger. Undervejs kan man høre historien bag kunstnernes billeder via QR-koder, der findes på skiltene.

Projektet, der er forankret på Vendsyssel Kunstmuseum, er støttet af Nordea-fonden, Augustinus Fonden og Spar Nord Fonden.
 

Læs Mere

2 lokale kunstnere med på jubilæumsudstilling på Bratskov


Lagt på nettet 29/9 2021 kl. 16:07 #1632953233

Lissen Røtkjær har tre billeder med på kunstgruppen Silikones jubilæums-udstilling på Bratskov. Her ses hun foran et grafisk bearbejdet fotografi fra Nørresø.

Fredag, 1. oktober kan kunstgruppen Silikone fejre 20-års jubilæum for foreningens stiftelse.

Det fejrer man med en 20-års jubilæumsudstilling, der har fernisering på Herregården Bratskov i Brovst søndag den 3. oktober klokken 14.

Udstillingen er åben for publikum hver dag fra 1. oktober til 10. oktober fra klokken 10 til 16.Foruden Lissen Røtkjær, som har tre bearbejdede fotografier med på udstillingen, deltager også Birgit Stokbro fra Ferren i Blokhus.

Kunstgruppen blev startet af en lille gruppe ildsjæle, der fra 1998 udgjorde en arbejdsgruppe, som begyndte at holde påskeudstillinger på Klim Friskole.

Først i 2001 blev gruppen formaliseret som en forening forankret i Jammerbugt Kommune.

Foreningens særprægede navn fremkom ved stiftelsen på følgende måde: et medlem af den oprindelige gruppe var meget interesseret i den nordiske mytologi og foreslog navnet ”Yduns æbler”, som skænker guderne evig ungdom – ligesom kunsten giver mennesket et ungdommeligt sind.

Et kvindeligt medlem foreslog ”silikone” som et moderne og nutidigt tegn på ungdom – og derved blev det.

Flere medlemmer fra den oprindelige gruppe er stadig med i foreningen og mange nye er i årenes løb kommet til. Således tæller gruppen i dag over 50 medlemmer – en præstation, gruppen fejrer med jubilæumsudstilling og medlemsfest.

Det er kendetegnende for Kunstgruppen Silikone, at gruppen er åben for både den erfarne kunstner og den, der ikke har så meget erfaring bag sig. Gruppens medlemmer er alle engageret i at udtrykke sig kunstnerisk og arbejder med vidt forskellige materialer og udtryk så som maleri, ler/keramik, papir, tekstil, drivtømmer, smykker, glas, skulptur m.v.

Basis for kunstgruppen er flere selvstændigt arbejdende grupper og faste arrangementer med både kunstnerisk og socialt indhold. F.eks. afholdes en årlig udstilling på Galleri Tranum Strandgård.

Derudover arrangerer kunstgruppen kurser flere gange årligt, så medlemmerne har muligheder for inspiration og faglig feedback fra udefra kommende undervisere. I de forskellige grupper er der mulighed for undervisning fra egne rækker, inspiration og sparring fra gruppens medlemmer.

Kunstgruppen har faste lokaler i stuehuset på Tranum Strandgård, hvor de fleste af foreningens mange aktiviteter foregår.
 

Læs Mere

Enhedslisten klar til kommunalrådsvalget


Lagt på nettet 29/9 2021 kl. 16:06 #1632931182

Bagerst fra venstre Jan K. Højen, Kaas, Jens Borrits, Brovst. Forrest fra venstre Lis Jensen, Saltum, Sisse Gramstrup Munk, Biersted, Pernille Andreasen, Arentsminde, Svend Ole Jensen, Aabybro.

Så er Enhedslisten (Ø) klar med en kandidatliste til efterårets kommunalvalg i Jammerbugt Kommune.

Der er seks navne på liste Ø:
1. Journalist Svend Ole Jensen, Aabybro.
2. Socialrådgiver Lis Jensen, Saltum.
3. Konsulent Sisse Gramstrup Munk, Biersted.
4. Lærer Jens Borrits, Brovst.
5. Førtidspensionist Pernille Andreasen, Arentsminde.
6 Pensionist Jan K. Højen, Kaas.

Klima og miljø har høj prioritet hos Enhedslisten, oplyser listen i en pressemeddelelse.

Jammerbugt Kommune skal være meget mere offensiv i forbindelse med den grønne omstilling. Der skal mere fokus på genanvendelse og affaldssortering. De store grønne ørkener skal omdannes til bynære naturområder, øget biodiversitet og genopretning af natur.

Profitten skal ud af velfærden. Enhedslisten synes, det er urimeligt at velfærdsområder som eksempelvis børnepasning og ældrepleje skal være en forretning for private aktører.

Enhedslisten vil arbejde for en kommunal produktion af økologiske grøntsager til brug i børneinstitutioner, skoler og plejehjem.

Der skal være flere fritidstilbud til unge, og kulturen skal have et stort løft.

Den kollektive trafik skal forbedres, og der skal anlægges flere cykelstier.

Liste Ø i Jammerbugt har indgået et teknisk valgforbund med SF i Jammerbugt.
 

Læs Mere

Rottetilsyn i Jammerbugt kommune


Lagt på nettet 29/9 2021 kl. 15:51 #1632955867

Jammerbugt Kommune går nu igen i gang med det årlige rottetilsyn, hvor erhvervsejendomme med blandt andet dyrehold får besøg af en rottebekæmper.

Det oplyser Jammerbugt Kommune i en pressemeddelelse.

"- 800 erhvervsejendomme får de næste fem måneder besøg af en rottebekæmper, som skal lave et tilsyn i forhold til, om der er spor af rotter. Tilsynet er lovpligtigt. Det er erhvervsejendomme med dyrehold, produktion af fødevarer og foder til dyr, opbevaring af foderstoffer til dyr eller opbevaring af planteprodukter til planteproduktion, der skal undersøges for rottespor," hedder det i pressemeddelelsen.

Ved tilsynet gennemgår rottebekæmperen ejendommen sammen med ejeren, og dukker der spor op, bliver der med det samme igangsat bekæmpelse. Ejendommen vil blive gennemgået for mulig rotteforekomst både udvendigt og indvendigt. Er der ingen hjemme tilses kun de udendørs arealer, og en seddel vil blive lagt i postkassen.

"- Når vi går den mørke tid i møde, vil bekæmperen gå rundt med en lommelygte på ejendommen. Arbejdet udføres af Nomus A/S på vegne af Jammerbugt Kommune. Nomus kører i hvide og røde firmabiler med tydelige Nomus logo," skriver Jammerbugt Kommune.

Det er alle borgeres pligt at anmelde enhver forekomst af rotter til kommunen.

Rotter kan anmeldes på kommunens hjemmeside.
 

Læs Mere

Lokal musikarrangør solgte John Lennon-bånd for 370.000 kr


Lagt på nettet 29/9 2021 kl. 15:37 #1632922631

Karsten Højen, der var en af de skoledrenge, der 5. januar 1970 interview'ede, fotograferede og optog lyd af John Lennon og Yoko Ono, mens de opholdt sig i Thy, står nu for bookningen af musikarrangementer i Kulturhuset Blokhus.I går solgte han gennem auktionshuset Bruun Rasmussen det originale lydbånd og fotografierne for 370.000 kroner.

John Lennon og Yoko Ono kom til Thy i slutningen af december 1970, fordi Anthony Cox, Yoko Onos eksmand, var flyttet til Jylland og havde taget parrets femårige datter, Kyoko, med sig.

Efter en uge fandt pressen ud af det, og der blev holdt et officielt pressemøde.

På grund af svære vejrforhold kom en lille gruppe af journalister og fire 16-årige elever, som skulle lave interview til et skoleblad, for sent til pressemødet.Men John Lennon og Yoko Ono sagde ja til at tale med de fire drenge alligevel. Det er det interview, der er på båndet. Det varer 33 minutter og handler blandt andet om parrets fredskampagne, The Beatles og John Lennons hår.

Parret synger på båndoptagelsen ”Radio Peace” og en udgave af ”Give Peace a Chance”, der er en lidt anden version end originalen.

I dag har Karsten Højen blandt andet sit eget bookingbureau, og det er ham der booker kunstnere til koncerterne i Kulturhuset Blokhus.

Hans første arrangement for Kulturhuset var med i The Islanders 17. september i år, hvor alt var udsolgt. Og næste arrangement bliver en koncert med "Johnny Madsen Jam" 2. oktober.

Deres musik har gennem snart 10 år oparbejdet et renommé som et solidt alternativ til den ægte vare. Deres show er mere end nogensinde en hyldest til den ægte vestjyske rock'n'roller, og der er plads til anekdoter mellem de klassiske Johnny Madsen-sange.
 

Læs Mere

Nyt lys over Blokhus og Hune


Lagt på nettet 29/9 2021 kl. 12:40 #1632912056

De gamle pærer var skarpere og skinnede i øjnene. Foto: © Søren Garder Brask.

Lygtepælene i Blokhus har fået et helt nyt skær. Pærerne er blevet udskiftet fra den skarpe gule pære.


De nye pærer har et dæmpet blå-hvidt lys. Foto: © Søren Garder Brask.

Det nye lys er mere dæmpet og opfattes langt mere naturligt i sit skær. Gadens farve er ikke længere gul/orange, men opfattes af øjet som "blå-måne". Et smukt initiativ med et smukt udfald.

Lysets skær er svært og beskrive. Det skal ses og opleves. Gå en lille aftentur. Blokhus by har fået et helt nyt lys.

De to billeder her på siden kan illustrere den gamle orange lampes skær i forhold til den nye Blåmåne-farve.
 

Læs Mere

Natlig flystøj over Blokhus


Lagt på nettet 29/9 2021 kl. 09:54 #1632909273

Militærflyene drønede lavt over hustagene i Blokhus.
Foto: © Søren Garder Brask.


Onsdag aften kunne folk i Blokhus se lavtgående fly over hustagene. Vor fotograf, Søren Garder Brask, var på vagt.

Den største nordeuropæiske specialoperationsøvelse til dato finder i disse dage sted i Nordjylland.

Med udgangspunkt i Aalborg og Frederikshavn deltager 2500 soldater fra 13 nationer.

Jægersoldater, frømænd og deres kolleger fra en stor del af verden mødes i Danmark for at træne en lang række forskellige discipliner, når øvelsen ”Night Hawk 2021” netop nu bliver gennemført frem til 7. oktober

Øvelsen kan ses og høres i hele Danmark, til lands, til vands og i luften - og nogle gange inde i byerne. Det sidste gør, at øvelsen er specielt populær hos de udenlandske deltagere, da de scenarier, som bliver trænet, sker i et meget realistisk miljø.

"- Med dette års ambitionsniveau sætter Specialoperationskommandoen barren endnu højere end tidligere, og der er rift om pladserne hos de udenlandske deltagere," siger generalmajor Peter Boysen, der er chef for Specialoperationskommandoen.De mange nationer deltager i øvelsen med alt fra konventionelle styrker, specialoperationsstyrker, fly, helikoptere, skibe og RHIB - det vil sige hurtigtgående gummibåde.


Natlig helikopter over Torvesvinget i Blokhus.
Foto: © Søren Garder Brask.


Det danske forsvar deltager med enheder fra Specialoperationskommandoen, Søværnet, Hæren, Flyvevåbnet og Hjemmeværnet.
 

Læs Mere

142 værelser, tagterrasser samt et unikt spa- og wellness-center


Lagt på nettet 28/9 2021 kl. 18:08 #1632845297

Blokhus medier og Blokhus Avis som ejes af John Andersen, manden bag det nye hotel i Hune, kan i dag fortælle mere om det det nye hotel i Hune.

Ifølge John Andersens eget reklamefinansierede nyhedsmedie bliver det et "4-stjernet hotel på ca. 10.000 kvadratmeter og med 142 værelser, tagterrasser samt et unikt spa- og wellness-center på vej ved Kulturhuset og Skulpturparken".

Det er selskabet bag Skulpturparken og Kulturhuset, der står bag det store projekt, som under arbejdstitlen ”Hotel Blokhus” bliver til et samlet stort resort, omfattende også Kulturhusets restaurant, selskabslokaler, kunstbutik, galleri, arkade, orangeri samt Skulpturparkens mange oplevelser i den 20.000 kvadratmeter store park.

"- Der er et kæmpe potentiale for et hotel. Vi har flere end 1,7 millioner overnattende turister i Blokhus-området, men ikke ret mange hotelværelser, som der er stor efterspørgsel efter," siger John Andersen til Blokhus Avis.

Han henviser blandt andet til en analyse fra Destination Nordvestkysten, der fortæller, at mere hotelkapacitet er afgørende for udvikling af området.

"- Når vi har selskaber, konferencer og møder i Kulturhuset oplever vi også, at der bliver spurgt efter muligheder for overnatning," fortsætter John Andersen og tilføjer:

"- Vi har allerede talt med mange busselskaber, som er klar til at booke hotelværelser."

Hotellets gæster får mulighed for at tilkøbe morgenmad, frokost og aftensmad i Kulturhuset og Skulpturparken, som derfor vil gå fra at holde åbent i ca. 9 måneder til at have åbent hele året rundt.
Projektet betyder også mindst 12 nye fuldtidsstillinger, og det vil uden tvivl få en positiv påvirkning af turisters og gæsters søgning til hele Blokhus-området.

Det nye hotel bliver opført på arealet, hvor Verdens Største Sandslot troner, ligesom bygningerne Vesterhavsvej 10 og 12 snart overtages og vil blive revet ned i april 2022.

Etape 2 i hotelopførelsen bliver på naboarealet mod syd med XL Bygs lagerhal, som forventes overtaget i løbet af foråret 2023.

"- Hotellet bliver meget handicapvenligt og får 142 familievenlige og store værelser med plads til minimum 4 personer til konkurrencedygtige priser," fortæller John Andersen til Blokhus Avis.

Alle værelser er på mellem 27 og 52 kvadratmeter – mindst 10 kvadratmeter større end almindelige hotelværelser.

Der vil være både standard samt VIP-værelser, og 26 af dem vil være ”studios” i 2 etager med hems.

Alle værelser får også køkken-trinetter samt gode altaner, og der vil være connecting doors, så man kan slå flere værelser sammen.

"- Der bliver rigtig god plads til familier og mulighed for at spise enten inde eller ude, hvis man f.eks. vælger at blive hjemme og spise på sit værelse en aften," siger John Andersen til Blokhus Avis.

Det lægger op til, at gæsterne vil booke længerevarende ophold på flere dage eller en uge.

Hotellet vil også byde på store tagterrasser i flere niveauer og ikke mindst et 1.000 kvadratmeter stort spa- og wellnesscenter, der bliver helt unikt.

"- Vi samler 10 internationale kendte skulptører til at udsmykke det, så det bliver et wellnesscenter, der ikke er set magen til i hele Verden," siger John Andersen.

Dermed bliver centret en attraktion i sig selv for hotellet, som jo får en placering tæt på den flotte natur med skov, strand og Vesterhav samt områdets mange andre attraktioner, mener John Andersen

Bygningen bliver op til 4 etager eller max 14 meters højde, og den trapper op i højden fra syd mod nord som anført i den vedtagne lokalplan.

Lige nu er der ved at blive lagt sidste hånd på materialebeskrivelser, hvorefter projektet sendes i entreprenørudbud medio oktober.

Med forbehold for pris, og hvornår den valgte entreprenør kan bygge samt indhentning af byggetilladelsen, er tidsplanen, at opførelsen af hotellet bør kunne gå i gang i 2. kvartal 2022, så det kan stå indflytningsklart til julen 2023.

"- Vi smider værdier for 50 mio. kr. bestående af Kulturhuset, Skulpturparken samt penge i projektet, og så vil vi gerne finde en eller flere medinvestorer, som kommer med yderligere 50 mio. kr," siger han.

"- Hvis der kommer en eller flere medinvestorer med beløb i den størrelsesorden, vil vedkommende komme til at eje 50 pct. af et nøgleklart 4-stjernet hotel til 150 mio. kr. men også komme til at eje halvdelen af Skulpturparken og Kulturhuset," fortæller John Andersen videre.

Og ud fra en meget konservativ og forsigtig analyse vil hotellet have minimum cirka 65.000 overnattende gæster om året, mener han.

"- Skulpturparken og Kulturhuset har i øvrigt i forvejen et årligt besøgstal i niveauet 120.000 til 140.000 gæster", tilføjer Jon Andersen.
 

Læs Mere

4 etagers hotel i Hune


Lagt på nettet 27/9 2021 kl. 17:11 #1632805891

23 af de 27 kommunalbestyrelses-medlemmer godkendte torsdag den omdiskuterede plan for Hune, der blandt andet omfatter byggeri i op til 4 etager, et nyt hotel, en ny placering af XL-Byg og en forflyttelse af Hune Boldklub.

Planen blev godkendt som et samlet punkt, men det sidste ord i sagen er måske ikke sagt endnu.

Nørresundby Boligselskab fik godkendt sine planer om at bygge 44 boliger, og John Andersen fik lov til at bygge hotel i op til 4 etager på den grund, som i dag huser XL-Byg på Aalborgvej/Jonstrupvej. Men de højeste bygninger bliver flyttet ind centralt på grunden, så de ikke vil virke for voldsomme midt i Hunes ellers lave bebyggelse.

Byggeriet betyder at byggemarkedet skal flyttes til en anden central grund i byen. Og det er især denne flytning, der har været diskuteret.

Kommunalbestyrelsen besluttede med stort flertal at lade byggemarkedet flytte ind på Hune Boldklubs nuværende baner på Stenmarksvej.

Samtidigt godkendte politikerne et hotel på dele af XL-grunden. Bag dette projekt står ejeren af Skulpturparken, John Andersen, som køber 2500 kvadratmeter af grunden direkte af XL-Byg.

Han sagde i januar, at i fald at kommunen godkendte flytningen af XL-Byg, ville han kunne opføre et hotel med omkring 100 værelser.

Han fortalte dengang, at tanken er, at det skal være et middelklassehotel med fleksibel indretning, så der både kan være plads til familier i to værelser med en dør imellem og til at deltagere i møder og konferencer kan få eneværelser.

John Andersen forventer ikke, at det bliver et problem at leje værelserne ud til turister om sommeren, mens hotellet om vinteren skal tiltrække møder, konferencer og selskaber, som samtidig kan benytte skulpturparkens faciliteter.

Tilbage står Hune Boldklub foreløbig med sorteper. For selv om planerne har været længe undervejs, er det ikke besluttet, hvor klubben skal placeres.

Det betyder, at flere hold i øjeblikket træner andre steder i kommunen eller helt i Aalborg, hvor man har indgået et klubfællesskab med Nordens Paris.

Det står i referatet fra kommunalbestyrelsesmødet, som netop er kommet, at der arbejdes intensivt på at finde en permanent løsning.

Det, borgmester Mogens Chr. Gade er mest ked af ved hele planen, er at Hune Boldklub bliver hjemløs i en periode. Men der ellers er han tilfreds med at det hele gik op.

"- Udviklingen kommer ikke af sig selv. Vi kan godt sidde og lave planer, men det kræver, at der er nogen, som har lyst til at handle på dem og investere, før de kan blive til noget. Så skal jeg ikke være dommer over, om vi kunne have gjort det bedre, men jeg er fantastisk glad for resultatet," siger Mogens Gade om planerne.
 

Læs Mere

Lottomillionær i Jammerbugt


Lagt på nettet 26/9 2021 kl. 16:17 #1632691066

En heldig nordjyde har søndag kunnet glæde sig over andet og mere end kaffen og rundstykkerne ved morgenbordet.

For første gang nogensinde har en person fra Jammerbugt Kommune nemlig vundet en million kroner på Danske Spils Millionærgaranti i forbindelse med lørdagens lottotrækning.

Det oplyser Danske Spil i en pressemeddelelse søndag. Her oplyser Danske Spil også, at det endnu ikke er lykkedes at få den heldige nordjyde i tale.

Hver uge bliver der trukket lod om 2 x 1 million skattefrie kroner blandt alle spillede rækker i Lotto. Foruden den nybagte millionær i Jammerbugt havnede der også en million skattefrie kroner hos en af Danske Spils faste kunder i Odsherred.
 

Læs Mere

Ad ukendte stier i Blokhus Klitplantage


Lagt på nettet 26/9 2021 kl. 15:07 #1632690466

Deltagerne fotograferet midt i Plantagen. Foto: © Erik Arne Olsen.

På en dejlig lørdag, den 25. september 2021, havde Fodslaw Jammerbugten turstart fra P-pladsen på Gateway Blokhus.

Det var højt solskin og en let brise, så forholdene var gode til en frisk vandretur i plantagen syd for Blokhus.

Dagens turledere var Maren Marie og Eli Andersen.

Det blev nogle spændende ture, hvor man benyttede små stier, som normalt ikke er kendt af alle. Herved ser man andre sider af Blokhus Klitplantage.

Det er altid populært at bruge de små stier, og ind imellem aner deltgerne ikke hvor de er i plantagen. Det blev der megen morskab over. På

Midtvejs var der rast i det dejlige solskin. På vej retur blev også større skovveje benyttet.

Stor ros til turlederne.


Der gøres klar til kaffebordet. Foto: © Erik Arne Olsen.

Vel tilbage ved start, ventede dejligt hjemmebag og varme drikke. Smuk sensommertur. De
 

Læs Mere

Gamle biler i alle typer og farver


Lagt på nettet 26/9 2021 kl. 13:57 #1632661865

Artiklen er opdateret klokken 19:38 med flere fotografier. Foto: © Søren Garder Brask.

Så er stævnet "Blokhus og Bilerne" i fuld gang.

Vi bringer herover det første af en - forhåbentlig større - serie om begivenheden, leveret af fotografen Søren Garder Brask.

De smukke køretøjer ankom i kolonnekørsel til Blokhus Torv klokken 13.00.

Det er "Oldsmobiler" i alle farver og mange typer. Alle flot poleret. Og dét på en dag med smuk sol over byen.


Herunder ses Søren Garder Brasks seneste fotos fra begivenheden.


To kategorier:

De ældste veteran biler: Før 1975 og ældre.

Pokalen - Rolls Royce, ved Per Mogensen.

De yngste veteran biler: 1976 - 1986.

Pokalen - Trans AM, ved Erik Krarup.

Billedet med de samlede vindere, har vi detsværre ikke navnene på.
Se i øvrigt artiklen herunder om selve dagen.
 

Læs Mere

Flotte veteranbiler og deres stolte ejere


Lagt på nettet 25/9 2021 kl. 23:56 #1632607007


Foto: © Peter Wendelboe.

Søndag eftermiddag står i bilernes tegn.

Det sker med paradekørsel fra Pandrup til Torvet i Blokhus, hvor man kan tage de 50 veteran- og specialbiler i øjesyn.

For at være klassificeret som veteranbil, skal bilen være årgang 1986 eller ældre.

Paradekørslen begynder ved Cobham ved Pandrup kl. 12.45 med de ældste biler forrest, og ruten går gennem Pandrup, så de flotte biler kan blive beundret på vejen til Blokhus Torv, hvor der er forventet ankomst kl. 13.00.

På Torvet er der udstilling af de smukke biler frem til kl. 15.00, hvor ejerne fortæller om skønhedernes fortræffeligheder og historie, og kl. 14.30 uddeler Blokhus & Omegns Grundejerforening sin Ærespokal til vinderne af de to konkurrencer.

Publikum kan nemlig stemme på deres favoritbiler, og der er en konkurrence for biler fra før 2. Verdenskrig og en konkurrence for biler efter krigen.

Desuden er der publikumspræmier på spil, som der trækkes lod om.
 

Læs Mere

Akuthelikopterbasen i Saltum indviet


Lagt på nettet 24/9 2021 kl. 12:20 #1632483398

Region Nordjyllands akutlægehelikopter landede fredag middag for første gang officielt på sin nye plads i Saltum.

Det har længe været omdiskuteret, præcis hvor helikopteren skulle lande og lette.

Men i dag er dens faste plads officielt åbnet af borgmester Mogens Chr. Gade, der i sin tale understregede vigtigheden af den nye lokale placering af helikopteren.

Den fjerde akutlægeheliktopter i Danmark har dermed fra i dag fået fast base i Saltum.
 

Læs Mere

Førstebehandling
af budget 2022


Lagt på nettet 23/9 2021 kl. 22:20 #1632435656

På aftenens kommunalbestyrels-møde, som sluttede for få minutter siden, førstebehandledes den budgetaftale, som blev indgået i begyndelsen af september.

Centrale punkter på næste års budget er fortsat at sikre en udvikling i både land og by i kommunen og fastholde og udvikle serviceniveauet for borgerne.

Efter en periode præget af usikkerhed i forbindelse med corona ser fremtiden igen lys ud. Ledigheden i kommunen er faldet, og der er fremgang i både etablerede og nystartede virksomheder. Kommunens økonomi er fortsat stabil, og har med udligningsreformen fået en større forudsigelighed i budgetterne og flere penge til Jammerbugt Kommune.

På næste års budget bliver de store serviceområder som børnepasning, skoler, senior- og handicapområdet prioriteret.

”- Igen i år står en enig Kommunalbestyrelse bag budgetaftalen. Det betyder, at vi kan bruge vores kræfter på velfærd og udvikling af hele kommunen, og dermed imødekomme de krav og behov, som en moderne kommune skal kunne imødekomme”, fortæller borgmester Mogens Christen Gade.

En forudsætning for at understøtte en fortsat høj kvalitet i dagtilbuddene er, at sikre tilstrækkelige ressourcer. Derfor er der et yderligere løft i minimumsnormeringen i 2022 i forhold til de 4,8 mio.kr., som allerede er tilført området i år. Det sker som led i en målrettet indsats for at have en bred tilbudsvifte til kommunens yngste børn.

I folkeskolen sker også et kvalitetsløft. I budgetaftalen 2022 styrker kommunen folkeskolen med yderligere 2.350 000 kr. Midlerne skal målrettes eleverne i indskolingen og i førskolen. De enkelte skoler får et vist råderum til at bruge midlerne, så de understøtter undervisningen og eleverne bedst muligt lokalt. SFO’erne i kommune, der favner børn fra 0.-3. klasse får desuden tilført 400.000 kr. til almenområdet.

Til det specialiserede børneområde tilføres 11,4 mio. kr., da stadig flere børn og unge har behov for hjælp og støtte. Med de ekstra midler ønsker kommunalbestyrelsen at sikre de fornødne økonomiske ressourcer på området, så der kan iværksættes de nødvendige og tidlige indsatser for børn og unge.

Flere borgere lever med psykiske, fysiske eller sociale vanskeligheder, og et stigende antal voksne borgere har behov for at benytte kommunens tilbud om bostøtte eller botilbud på grund af handicap eller psykisk sygdom. Jammerbugt Kommune følger udviklingen tæt, og har fokus på, hvordan de kommunale tilbud kan imødekomme borgernes behov med indsatser, der er sammenhængende og helhedsorienterede.

Trods et stigende pres på området er der i økonomiaftalen imellem regeringen og KL ikke tildelt flere ressourcer, men kun mulighed for at prioritere inden for den eksisterende budgetramme. Kommunalbestyrelsen er dog enig om, at det specialiserede voksenområde tilføres 9 mio.kr. for at sikre det nuværende serviceniveau på det specialiserede voksenområde.

”- Det stigende udgiftspres kræver, at vi tænker opgaveløsningen anderledes. Det er en nødvendighed for fortsat at kunne opretholde samme serviceniveau og kvalitetsstandarder som i dag. Vi vil i højere grad arbejder ud fra et helhedssyn på tværs af sektorer, så vi tænker endnu bredere i samarbejdskulturer, har åbne dialoger og en langt mere netværks- og helhedsorienteret tilgang, end i dag”, forklarer Mogens Christen Gade.

På seniorområdet er der afsat yderligere 8,4 mio. kr. i næste års budget. Det sker for at kunne tilbyde endnu bedre omsorg og pleje. Der er bl.a. afsat midler til bedre bemanding, opnormering i hjemmeplejen og kompetenceudvikling af medarbejderne. På området sikrer kommunen også klippekortsordningen i sin nuværende form, som er et tilbud til de svageste borgere, og som giver dem mulighed for at vælge yderligere aktiviteter efter eget valg.

I budgetaftalen har det været vigtigt at have fokus på, at udviklingen i kommunen favner både i by og land. Derfor investeres der bredt geografisk.

”- Vi er en geografisk stor kommune – en landdistriktskommune, hvor vi sætter pris på mangfoldigheden, de lokale initiativer og samarbejdet mellem private investorer, lokale ildsjæle, foreningslivet og kommunen. Derfor er der afsat midler til at sikre en fortsat lokal udvikling i både by og land”, siger borgmester Mogens Christen Gade.

I budgettet for næste år er der afsat penge til foreningslivet i flere byer, blandt andet 1.3 mio. kr. til ny kunstgræsbane i Tranum, 300.000 kr. til nyt lysanlæg til fodboldbanerne i Tranum, 4 mio. kr. til renovering af foreningshuset i Aabybro.

Attrup Havn får bedre indsejling, så større både kan lægge til ved havnen. Det sker som følge af en stigende aktivitet i havnen – både i forhold til turister, der ønsker at lægge til i havnen, og for dem, der har fast bådplads.

Der afsættes også midler til udviklingen af flere byområder, heriblandt: Brovst, Pandrup, Fjerritslev, Kaas, Moseby, Nørhalne, Saltum, Sdr. Saltum og Vester Hjermitslev. Det er med henblik på at udvikle byområderne, blandt andet for at sikre sammenhængskraft i skoledistrikterne, til udstykninger af byggegrunde og infrastruktur.

I oktober 2021 bliver budgetaftalen 2. behandlet i Økonomiudvalget og på Kommunalbestyrelsesmødet 26. oktober 2021 bliver samarbejdsudvalg, ledere, bestyrelsesrepræsentanter mfl. orienteret om det godkendte budget.

Hovedtal for budgetaftale 2022
• Indtægter på i alt 2.727,2 mio. kr.
• Indkomstskatten er uændret 25,7 procent og grundskylden tilsvarende uændret 32,85 promille
• Uændret kirkeskatteprocent på 1,20 procent
• Nettodriftsudgifter på 2.561,6 mio. kr.
• Overskud på skattefinansieret drift på 161 mio. kr.
• Skattefinansieret anlægsbudget på 131 mio. kr.
• Nettoafdrag på gæld 24,7 mio. kr.
• Afdrag på feriepengeforpligtelsen på 36,8 mio. kr. (ud af en samlet forpligtelse på ca. 117 mio. kr.)
• Der er budgetteret med et kasseforbrug på 38,6 mio. kr. i 2022.
• Den gennemsnitlige likviditet over 12 mdr. forventes ved udgangen af 2022 at være ca. 140 mio. kr.
 

Læs Mere

Mød op ved det nye udsigtstårn på Damvej og hjælp højmosen


Lagt på nettet 23/9 2021 kl. 22:09 #1632427779

Lørdag 25. september klokken 10 til 13 skal den unikke højmose i St. Vildmose have en hjælpende hånd. Publikum opfordres til at deltage i fjernelsen af uønskede nåletræer.

Jammerbugt Kommune leder naturplejen og giver en let forplejning i pausen.

Redskaberne er til stede, men medbring gerne selv handsker og husk vandtæt fodtøj.

Mødestedet er den nye udsigtsplatform på Damvej.

Naturplejen udføres for at sikre, at den sjældne højmosenaturtype bevares, således tørvemosser, soldug, klokkelyng, hvid næbfrø med flere, ikke forsvinder i tilgroning.

Dagens frivillige naturpleje understøtter et LIFE projekt om genskabelse at højmoser i Danmark i tæt samarbejde med Aage V. Jensen Naturfond.

For få år siden var Aaby Mose nemlig på nippet til at tørre ud og ændre sig fra unik højmose til ordinær skov.

Da var det, der satte EU’s LIFE-projekt i gang med etableringen af en tre en halv kilometer lang vandtæt membran langs østsiden af Aaby Mose, så regnvandet nu bliver i området.

Grøfter og dræn blev sløjfet, og træer på mosefladen blev fældet, så Aaby Mose i dag fremstår som et åbent, træløst landskab, hvor sphagnummosser bygger op og lægger en millimeter eller to på højmosens tørvelag hvert år.

Når de sidste naturforbedringer er afsluttet, vil der ikke længere sive vand ud af Aaby Mose, der gradvist vil blive vådere og svuppe og gynge, som en højmose skal.

Husk tilmelding, så der er forplejning til alle.
Skriv til: jammerbugt@dn.dk
 

Læs Mere

Mindes afdøde forældre


Lagt på nettet 23/9 2021 kl. 18:00 #1632412820

Foto: © Peter Wendelboe.

Familien Wohlgefahrt fra Elmshorn i Tyskland mindes hvert år to familie-medlemmer, der er omkommet i bølgerne på Vesterhavet.

Børn og børnebørn står her samlet ved en stormomblæst nedkørsel til Blokhus Strand for med et lille glas at mindes Gerda og Richard Wohlgefahrt, der mistede livet på Vesterhavet i henholdsvis 2016 og 2020.

Richard Wohlgefahrt var sømand, og i begge tilfælde blev asken spredt ud over Nordsøen.

Lige siden har den nærmeste familie hert år valfartet til et sted langs den jyske Vestkyst for at mindes De

Det sker hvert år på forskellige steder langs kysten. For, som familien siger til Netavisen kanal blokhus.dk: "- Nordsøen er jo Nordsøen, og den strækker sig hele vejen langs den jyske Kyst."

I disse dage har familien lejet et sommerhus på Klitvejen i Blokhus.

Og bedre ramme til dagens højtidelighed kunne næppe findes end et oprørt Vesterhav i stærk kuling.


Foto: © Peter Wendelboe.

Stormen blokerede helt for nedkørsel til selve stranden, så nysgerrige bilister måtte parkere før broen over Blokhus Bæk.

Herfra var der også godt udsyn gennem bilruderne til stormens rasen.

Danmarks Radio i øjeblikket på stedet for at sende live i TV-Avisen klokken 18:30.
 

Læs Mere

Prøv padel gratis


Lagt på nettet 23/9 2021 kl. 16:59 #1632409162

Den 2. oktober fra 10-16 kan man prøve kræfter med den nye populære sport, padel.

Det sker, når Blokhus Golfcenter i samarbejde med Padel Specialist for anden gang i år slår dørene op for et gratis padel-arrangement.

Der vil være mulighed for at prøve sporten af, mens man kan få kyndig vejledning af padel-specialister, der stiller op med udstyr, gode råd og godt humør. 

Sportsgrenen padel er blevet noget nær en landeplage i Danmark, og den kan man altså få en introduktion til 2. oktober fra 10-16 hos Blokhus Golfcenter, der har to padelbaner til rådighed.Her kan man afprøve forskellige padelbat, mens to eksperter fra webshoppen Padelspecialist.dk står klar med introduktion, udstyr, træning og godt humør. 

Arrangementet er for alle aldre, så man kan tage venner og familie med og få en hyggelig og aktiv eftermiddag. Det eneste, man selv skal medbringe, er højt humør og træningstøj – bolde og bat er frit tilgængelige, så man kan koncentrere sig om at lære spillet og teknikkerne at kende. 

“- Introduktion til padel er en god anledning til sammen med venner og familie at prøve “det der padel”, som alle snakker om. Her kan alle få god føling med sporten, og der er plads og tid til, at man kan lære den at kende. Min erfaring er, at når først man har prøvet padel, bliver man hurtigt bidt af det – og jeg tror det er derfor, det er blevet en landeplage”, udtaler Peter Gøggaard-Clausen fra Padelspecialist.dk. 

Når man trænger til at hvile benene, kan man følge med i Blokhus Golfcenter juniorturnering i Golf, der foregår samme dag. 

Man kan til arrangementet prøve alverdens forskellige padelbat – og hvis man falder for et af de mange bat, tilbyder Padel Specialist 15% til alle deltagere, hvis de på dagen bestiller via webshoppen.

Introduktion til Padel foregår hos Blokhus Golfcenter, Hunetorpvej 115, 9490 Pandrup.
 

Læs Mere

Ny sandbunke redder sømærket i denne omgang


Lagt på nettet 23/9 2021 kl. 15:20 #1632404386

Foto: © Leif Poulsen, 23. september 2021 kl. 15:20.

I dette øjeblik når havet den højeste vandstand under denne storm, nemlig 43,1 cm over daglig vande. Men en ny sandbunke forhindrer havet i at æde af klitten med sømærket i denne omgang.

Alle badehusene blev i går kørt i sikkerhed, og lige nu når vandstanden lige netop klitten ved sømærket.

Der er netop nu målt vindstød af stærk storm ved Hirtshals.

DMI's måling klokken 15.20 viste vindstød på 29,9 m/s ved den nærmeste målestation, som ligger i Hirtshals. Dermed er der tale om stormende kuling fra nordvest, med vindstød af stormstyrke, hvilket medfører at tagsten kan læse ned, store grene kan knække, samt at træer kan vælte og evt. spærre tog- og vejstrækninger.

Havet bragte i går en velkommen bunke sand op på kysten ved Blokhus og lagde den lige netop foran sømærket som en naturskabt kystbeskyttelse.

Blokhus Sømærke ser således ikke ud til at være i fare i denne omgang.
 

Læs Mere

Her er Venstres liste til kommunalbestyrelsesvalget


Lagt på nettet 23/9 2021 kl. 13:40 #1632397222

Venstre i Jammerbugt har nu også afleveret sin endelige kandidatliste til det kommende kommunalvalg i november.

"– Vi kan være stolte af, at vi har samlet et så stærkt, mangfoldigt og fagligt bredt kandidathold, med hele 24 kandidater til kommunalvalget og tre kandidater til valget til regionsrådet," siger Morten Grønborg Larsen, formand for Venstre i Jammerbugt Kommune.

"– Både når vi ser på aldersspredning, køn, baggrund og lokal forankring, kan man sige, at holdet med Mogens Chr. Gade i spidsen er et symbol på vores politik og det decentrale engagement og samarbejde, som vi støtter og arbejder for på tværs af hele Jammerbugt Kommune. Stort set alle lokalområder i Jammerbugt Kommune er repræsenteret på holdet. Det er meget positivt, at opbakningen er så overbevisende," siger han.

Morten Grønborg Larsen fortæller, at han af folk med god forstand på reklamer og fængende overskrifter, har nævnt, at Venstres nye valgprogram næppe egner sig til brug som populær reklametryksag i en valgkamp.

"– De har fuldstændig ret. Vores valgprogram er tværtimod og helt bevidst et gennemarbejdet politisk opslagsværk, med en række konkret beskrevne målsætninger. Det er en slags ”Kraks Vejviser”, der danner udgangspunktet for Venstres politiske arbejde i den kommende kommunalbestyrelse fra 2022 til 2026," siger han.

Valgprogrammet ”Sammen Mod Fremtiden – lys i vinduerne i by og på land” er blevet sammensat efter input fra borgere, erhvervsliv og V-medlemmer. I alt 9 gennemskrivninger er det blevet til, siden pennen blev sat til papiret sidste efterår, og valgprogrammet gik i trykken i starten af august og præsenteret kort herefter.

"– Præcis som i tidligere valgprogrammer, er der et afsnit med vores mærkesager fra det foregående valgprogram, hvor det er beskrevet i hvilket omfang vi er nået i mål. På den måde kan borgerne både læse, hvordan vi vil arbejde med vores nye mærkesager og holde øje med de politiske resultater fra de tidligere mærkesager," siger Morten Grønborg Larsen.

Siden offentliggørelsen af den foreløbige liste 26. maj har én kandidat trukket sig, mens der er kommet to nye til.

Venstre-listen ser nu således ud:

1. Borgmester Mogens Chr. Gade, Skovsgaard
2 Mariane Andersen, Birkelse
3 Birgit Mejlholm Kold, Bejstrup
4 Christian Hem, Pandrup
5 Helle Bak Andreasen, Brovst
6 Michael Krogsgaard, Aabybro
7 Morten Grønborg Larsen, Øland
8 Niels Jørgen Pretzmann, Vester Thorup
9 Jane Rødbro Koller, Saltum
10 Ib Nellemann, Aabybro
11 Mogens Bay, Fjerritslev
12 Kjeld Hedegaard, Kaas
13 Claus Svendsen, Nørhalne
14 Kim Nibe, Brovst
15 Ulla Flintholm, Fjerritslev
16 Bøje Holmsgaard Lundtoft, Pandrup
17 Hans Peter Urth, Biersted
18 Lisa Kronborg Sørensen, Tranum
19 Lasse F. Jensen, Bejstrup
20 Erik Løvind Andersen, Rødhus
21 Kim Jensen, Fjerritslev
22 Asger Møller Madsen, Brovst
23 Claus Rom, Gjøl (ny)
24 Per Vandkrog, Aabybro (ny)

De tre Venstre-kandidater til valget til regionsrådet er:
Malou Skeel, Aabybro. Bøje Holmsgaard Lundtoft, Pandrup. Ulla Flintholm, Fjerritslev.
 

Læs Mere

Alle badehusene reddet


Lagt på nettet 23/9 2021 kl. 10:56 #1632387395

Det lykkedes at redde samtlige badehuse hjem, før den forventede storm for alvor fik fat i kysten ud for Blokhus.

Vognmandsfirmaet LL-Transport var aktiv i dagene forud for stormen og ringede rundt til samtlige badehusejere og tilbød dem at fjerne husene inden det blev for sent. Og det tilbud tog alle imod!


Foto: © Peter Wendelboe.

Torsdag morgen var stranden helt ryddet for badehuse, der ellers havde lov til at blive stående til 1. otober.

Men stormen synes på nuværende tidspunkt ikke at være så hård som først ventet.


Foto: © Peter Wendelboe.

I øjeblikket - klokken 09:56 torsdag formiddag - ligger stranden øde og tom hen. Men havet har flyttet store dynger af sand op på stranden. Det kan være til nogen gene for bilister, der ikke er opmærksomme på, at man let kan køre fast i de nye sanddynger.

Men til gengæld har havet anbragt en pæn bunke sand foran sømærket som naturskabt kystbeskyttelse.
 

Læs Mere

Mad, ord og Ekelund


Lagt på nettet 22/9 2021 kl. 18:13 #1632327234

Billedkunstneren Poul Ekelund (1921-1976) ville være fyldt 100 år i 2021. Det markerer Vendsyssel Kunstmuseum med en stor retrospektiv udstilling og et forskningskatalog.

Udstillingen vises fra den 2. oktober 2021 - 16. januar 2022.
 
Poul Ekelund var kendt og elsket i sin samtid for sine stemningsfulde og levende skildringer af landskabet, men har siden levet en skyggetilværelse i dansk kunsthistorie. Med udstillingen og forskningskataloget søger Vendsyssel Kunstmuseum at genindskrive Poul Ekelund i kunsthistorien gennem ny forskningsfunderet viden og et nutidigt blik på kunstneren.
 
Udstillingen "Poul Ekelund: Levende skabning – Levende landskab" præsenterer mere end 90 malerier, nøje udvalgt fra Vendsyssel Kunstmuseums egen samling, andre museer, private samlere og institutioner. Kunstnerens livsværk udfoldes ved tematisk at belyse grundmotiverne: Menneske og landskab. Hos Poul Ekelund smelter naturiagttagelsen sammen med fantasi og følelse, så værkerne bliver betragtninger over forholdet mellem menneske og natur. Kunstneren fremstår derfor højaktuel i dag, hvor klima og miljø står øverst på dagsordenen.
 
Poul Ekelund levede og arbejdede først i Birkerød, siden i Mønge i Nordsjælland, Vangså i Thy og endelig på gården Store Ejstrup ved Tornby i Vendsyssel. Indtrykkene fra de forskellige miljøer lader sig aflæse i malerierne. Poul Ekelund arbejdede serielt med landskaber, modelbilleder (af nøgne og påklædte kvinder) og opstillinger. Den serielle arbejdsmetode betones i udstillingen, der rummer et bredt udsnit af værker fra 1940erne frem til 1970erne.
 
Udstillingen er arrangeret i samarbejde med Odsherreds Kunstmuseum, Museum Vestsjælland og Museum Thy/Heltborg Museum, hvor den vises i 2022. Undervejs tilpasses og forankres udstillingen i det enkelte museums samling. Poul Ekelund tilhører grundstammen i Vendsyssel Kunstmuseums samling, og museet råder over den mest omfattende museale samling af kunstnerens værk. Tidsmæssigt spænder samlingen fra 1940erne og frem til det sene værk. Udover maleri indeholder samlingen en del grafiske værker, der, som en perspektivering til særudstillingen, kan opleves særskilt på museet.
 
I forbindelse med udstillingen udgives et rigt illustreret katalog med forskningsartikler skrevet af kunstkritiker og -forfatter Henning Jørgensen samt kunsthistorikerne Kirsten Tange Maagaard og Mikael Wivel. Henning Jørgensen står for den generelle indføring i kunstnerens værk i artiklen "Poul Ekelund og de levende skabninger". Kirsten Tange Maagaard belyser kunstnerens modelbilleder, mens Mikael Wivel perspektiverer til den ældre maler Niels Larsen Stevns (1864-1941). De tre forfattere formår tilsammen at give et nuanceret og mangefacetteret indblik i Poul Ekelunds værk.
 
Vendsyssel Kunstmuseum inviterer til en række aktiviteter og arrangementer i forbindelse med udstillingen. Den 27. oktober afholdes "Mad, ord og Ekelund", hvor deltagerne kan se frem til et foredrag ved Henning Jørgensen, spisning på Vendsyssel Teater og endelig omvisning i udstillingen ved Henning Jørgensen og museumsinspektør Maja Barsøe. Alle arrangementer er beskrevet på museets hjemmeside www.vkm.dk.
 
Projektet er støttet af:
15. Juni Fonden, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, ENV-”Fonden”, Lemvigh-Müller Fonden, Ny Carlsbergfondet, Spar Nord Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
 
Biografi:
Poul Ekelund (1921-1976) blev født på Frederiksberg som søn af en dansk mor og svensk far. Han studerede på Det Kgl. Danske Kunstakademi i blot 14 dage og kan derfor betragtes som autodidakt. Poul Ekelund var medlem af flere kunstnersammenslutninger, herunder var han medstifter og livslangt medlem af ”Martsudstillingen”. Poul Ekelund er repræsenteret på adskillige skandinaviske museer, der foruden Vendsyssel Kunstmuseum bl.a. tæller Statens Museum for Kunst, ARoS Aarhus Kunstmuseum, Kunstmuseum Brandts, Fuglsang Kunstmuseum, Museum Salling og Horsens Kunstmuseum.
 
 

Læs Mere

Ny vægtig bog om udviklingen langs den jyske Vestkyst


Lagt på nettet 22/9 2021 kl. 11:37 #1632307023

Foto: © Peter Wendelboe.

Tirsdag eftermiddag ankom en palle fra bogtrykkeriet til forfatteren og historikeren Simon Jacobsen fra Løkken med 1. oplag af en mursten af en bog om udviklingen langs den jyske Vestkyst.

Og i dag tager Simon Jacobsen sig tid til personligt at tage rundt til boghandlere i Aalborg, Hjørring og Løkken samt til Strandhotellet og Kulturhuset i Blokhus for personligt at aflevere bogen.

Her kan den fra i morgen købes for den beskedne sum af 299 kr. - blandt andet på grund af sponsorat fra Fårup Sommerland.

Bogen er på 280 rigt illustrerede sider og har en egenvægt på 1,2 kg. Men dens indhold er endnu mere tungtvejende.

Det er simpelthen den mest omfattende bog om udviklingen langs den jyske Vestkyst, der nogensinde er blevet skrevet.

Simon Jacobsen tog sig også tid til allerede før klokken 12 i dag, onsdag den 22. september 2021, at aflægge et besøg hos redaktøren af Netavisen kanalblokhus.dk, der også har leveret billedmateriale til bogen.


Foto: © Peter Wendelboe.

På billedet herover sidder Simon Jacobsen i redaktionens lokaler på Svalesvinget i Blokhus og bladrer i bogen, mens han begejstret fortæller om de ændringer, der er sket ved kysten netop på disse kanter.


Foto fra bogen: © Peter Wendelboe.

Det vil nok være en overraskelse for mange, at kystlinjen ud for Blokhus ikke har været udsat for store ændringer de sidste 100 år.

Det ses af den stiplede linje på billedet herover, der viser kystlinjen ud for Blokhus, som den så ud i år 1900.

Der har været skiftende erosion i selve klitterne ud for sømærket, kan man se af Peter Wendelboes billede i bogen, der viser klitten med sømærket, der i 2006 næsten dækkede for Bøje Nielsen og Kaj Vilhelmsens Danland Feriehotel, der blev opført i selve strandkanten i 1973. Men kystlinjen selv har ikke ændret sig nævneværdigt på denne breddegrad.


Her ses kortet med kanalen fra Rødhus til Limfjorden. Foto: © Peter Wendelboe.

En overraskende sag, som Simon Jacobsen fortæller om i bogen, men som sikkert er blevet glemt af de fleste, er den planlagte havn ved Rødhus, som blev præsenteret i 1888 af civilingeniør og forhenværende kongelig slesvigske landmåler C. E. Glæsner.

Han havde fremlagt et storslået projekt med en 22 km lang og 6 meter dyb kanal, som skulle forbinde Jammerbugten med Limfjorden. Nordsøhavnen skulle anlægges ved Rødhus, som han fandt velegnet til et havneanlæg.

Der var to klitbakker med en passende afstand fra hinanden, og der skulle bygges to fyrtårne, som kunne være både dag- og natkendingsmærker. Fra Rødhus skulle der så graves en kanal til Limfjorden med udløb ved øen Egholm vest for Aalborg.

Hele projektet ville koste 36 millioner kroner, hvoraf Nordsøhavnen skulle koste 7.200.000 kr.

Glæsner var sikker på, at alle sejlfartøjer ville benytte kanalen til gennemfart fra Nordsøen til Kattegat. Sejlede man rundt om Skagen, skulle man måske vente i flere dage på gunstigt vejr - og måske søge havn i Norge.

Hans opfattelse var også, at dampskibene ville bruge kanalen, blandt andet fordi der på begge sider også ville opstå trafik, afskibnings- og lodssteder.

Kanalen ville blive en handelsvej til fordel for hele Jylland, særligt Aalborg, men også København.

Mange søfartskyndige støttede projektet, som var særdeles grundigt gennemarbejdet. Imidlertid ved vi ikke, hvordan befolkningen modtog projektet, og hvorfor det aldrig blev gennemført.

Den imponerende og godt gennemarbejdede og i høj grad læseværdige bog kan købes i butikkerne fra i morgen.

Læs mere om bogen her!
 

Læs Mere

Orkan truer strandhusene torsdag klokken 14


Lagt på nettet 22/9 2021 kl. 00:11 #1632262277

En storm ventes at kulminere torsdag mellem klokken 8 og 14.
Fotografik: © Peter Wendelboe.


Ifølge meteorologerne vil en storm kulminere torsdag mellem klokken 08:00 og klokken 14:00. Grafikken herover viser forudsigelsen vedr. klokken 14 i morgen.Videoen herover er fra 15. september 2019. Dengang gik det fuldstændig galt.

Stormen kom helt bag på alle. I panik forsøgte ejerne at få forskellige vognmænd til at hente deres huse hjem, men forgæves. Dengang blev kun få huse reddet i tide, inden stormen kom rasende og ødelagde stort set alle husene.

Badehusene har lov til at blive stående til 1. oktober, men sidste år blev de fleste hentet hjem allerede den 8. september, og i år er ejerne ved at flytte husene i disse dage.

En ny storm ventes at kulminere torsdag morgen mellem klokken 8 og 14.

Det er ikke for sjov, husene bliver kørt hjem allerede nu. Ejerne ville gerne have de 47 huse stående 14 dage længere, men så kan man ikke være sikker på, at de ikke tager en tur ud i havet igen i år.

I Løkken må de 400 badehuse kun stå til 1. september. De er derfor allerede alle kørt hjem.
 

Læs Mere

Aabybro Idrætshøjskole på bivuaktur


Lagt på nettet 21/9 2021 kl. 23:45 #1632260702

Foto: © Peter Wendelboe.

Eleverne fra Aabybro Idrætshøjskole ankom tirsdag eftermiddag til Blokhus for i samlet flok at trave ad stranden mod syd.

I et område mellem Blokhus og Rødhus gjorde holdet stop og byggede bivuakker, hvor de i øjeblikket overnatter til i morgen. 

Læs Mere

Strandhusejerne tager deres forholdsregler


Lagt på nettet 21/9 2021 kl. 15:11 #1632229885

Foto: 21. september 2021 kl. 16 © Peter Wendelboe.

Ejerne af strandhusene på Blokhus Strand er bekymrede i disse dage. Der er varslet storm på torsdag, så de fleste har allerede bestilt flytning, inden det bliver for sent.


Her er ejeren af strandhus 38 ved at gøre klar til vognmandens afhentning. Foto: © Peter Wendelboe.

Det er netop i disse dage, at en uventet orkan i 2018 væltede alle husene omkuld og lod havet tage dem med sig langt op ad kysten.

De fleste havde bestilt vognmand til at flytte husene, der alligevel skal være væk inden 1. oktober.

Men han nåede kun få af dem, før stormen rasede og gjorde det helt umuligt at bjerge resten.
 

Læs Mere

Naturstyrelsen vil ændre regler for fotografering


Lagt på nettet 21/9 2021 kl. 14:17 #1632226633


Dette foto af Lodbjerg Fyr satte sindene i kog i journalistkredse landet over. Foto: © Torben Hedegaard.

Nu vil Naturstyrelsen pludselig revidere sine regler for foto på de offentlige arealer.

Efter at blandt andet Danmarks Journalistforbund, Ekstra Bladet, TV-MIDT-VEST og kanal Blokhus er gået ind i sagen, er Naturstyrelsen kommet i tvivl om rimeligheden af deres forlangende.

Som det er i dag, skal fotografer betale, hvis de vil tage billeder eller optage video på Naturstyrelsens arealer i erhvervsmæssig sammenhæng.

Fotograf Torben Hedegaard fra Thy fik sig for et par uger siden et chok, da han havde været ude for at tage billeder af Lodbjerg Fyr. Pludselig sendte Naturstyrelsen ham nemlig en regning på 500 kroner.

Torben Hedegaard leverer nogle gange nyhedsfotografier til danske medier,  men vurderingen fra styrelsen var, at Torben Hedegaards foto i dette tilfælde var blevet til i erhvervsmæssig sammenhæng. Det betyder, at han som fotograf skal betale på forhånd for at tage billeder på Naturstyrelsens arealer.

Men nu vil styrelsen revidere sine regler for foto på offentlige naturarealer.

”- Naturstyrelsen medgiver, at det kan være vanskeligt for den enkelte at vurdere, om en konkret brug er erhvervsmæssig, eller om den i øvrigt af andre grunde er fritaget for betaling. Derfor har Naturstyrelsen nu igangsat et arbejde med henblik på at revidere de takstmæssige rammer for den erhvervsmæssige brug af styrelsens arealer,” skriver Naturstyrelsen i et skriftligt svar til Journalistforbundet.

Som reglerne er i dag, kan Naturstyrelsen give tilladelse til en række forskellige foto- og videooptagelser i erhvervsmæssig sammenhæng. Alt efter optagelsernes omfang vil priserne typisk ligge på mellem 500 kroner og 25.000 kroner, alt efter om der skal ingen eller flere køretilladelser til.

Torben Hedegaard slipper imidlertid ikke med kun at skulle betale de 500 kroner, som det kostede ham at tage billedet af Lodbjerg Fyr. Han skal også betale 1.000 kroner indtil april 2022, hvis han fremover vil tage billeder i Naturpark Thy.

Torben Hedegaard freelancer blandt andet for Per Øxenholt Foto, der har 40 fotografer rundt om i landet.

Per Øxenholts opfordring til Naturstyrelsen er klar:

”- De skal stoppe med at indkræve penge. Fint, at de vil revurdere det. De kan måske godt se, der er en fejl. Det er tåbeligt. Jeg kan ikke se, at de skal have 500 kroner for, at vi skal tage syv billeder af en lyngplante. Det er vores allesammens lyng, og styrelsen ejer mig bekendt hverken solen eller havet,” siger Per Øxenholt.

Per Øxenholt og Torben Hedegaard barslede med en webshop, hvor de ville sælge naturfotos fra blandt andet Thy som plakater. Men bliver Naturstyrelsens regler ikke lavet om, falder den plan.

”- Hvis det ikke bliver lavet om, lukker vi vores webshop. Jeg nægter at betale til Naturstyrelsen,” siger Per Øxenholt.

Han efterlyser samtidig, at Naturstyrelsen bliver bedre til at gøre opmærksom på, at det koster at tage billeder i erhvervsmæssig sammenhæng på de offentlige naturarealer.

”- De må sætte nogle skilte op om, at man skal henvende sig, hvis man med cvr-nummer skal ud at tage billeder på arealerne. Reglerne er virkelig svære at finde, så de må lige gøre opmærksom på det,” siger Per Øxenholt.

Naturstyrelsen kræver ikke betaling for optagelser til brug i for eksempel filmskoleundervisning, nyhedsudsendelser eller naturudsendelser produceret alene til danske medier eller i turismefremmende organisationer. Omvendt vil det formentlig koste, hvis man som blogger eller influencer begiver sig ud på en lynghede for at tage billeder iført et sæt Adidas-tøj for at bruge det som en del af et betalt partnerskab.

”- Det beror på en konkret vurdering af omfanget og karakteren af den konkrete foto- og videooptagelse, om optagelsen er erhvervsmæssig eller i øvrigt fritaget for betaling.

Naturstyrelsen vurderer umiddelbart, at den konkrete foto- eller videooptagelse er erhvervsmæssig, og for at undgå konkurrenceforvridning i forhold til f.eks. den private skovejer, vil optagelsen umiddelbart udløse krav om betaling,” skriver Naturstyrelsen i det skriftlige svar.

Journalistforbundets medie, Journalisten, har også spurgt Naturstyrelsen, om der skal betales, hvis der for eksempel skal tages et portræt til en magasinforside. Svaret lyder, at det ikke umiddelbart vil være tilfældet.

”- Da Naturstyrelsen lægger til grund, at optagelsen i det konkrete tilfælde sker som led i nyhedsformidling, vil styrelsen ikke kræve betaling,” skriver styrelsen.

Netavisen kanalblokhus.dk har forgæves efterlyst Naturstyrelsens lovgrundlag for opkrævningerne.
 

Læs Mere

Årets første julefrokost


Lagt på nettet 20/9 2021 kl. 19:45 #1634024750

Feriepartner holdt i går årets første "julefrokost" for medarbejderne.

Det skete på Café Jambo ved Fårup.

Feriepartner holder to årlige arrangementer hhv. forår og efterår for alle servicepartnere, hvor Feriepartner samtidig lægger vægt på at støtte lokalt. Inden sæsonen er der et stort ”kick-off møde” på Restaurant Nordstjernen, hvor nye kræfter bydes velkommen, der fortælles om fokuspunkter for den kommende sæson og byde på lidt godt til ganen.

I september var der så den traditionelle ”Julefrokost” for servicepersonale, hvor Cafe Jambo serverede årets første julemenu.

Der blev også kæmpet i den årlige minigolfturnering hos den gode samarbejdspartner Jambo Vesterhav Camping, hvor vandrepokalerne for bedste herre- og damespiller skulle uddeles.

Årets vindere blev Michael og Dorthe, som gennemførte banen på hhv. 56 og 62 slag. Der blev kæmpet en brag kamp, og på Facebook kan ses et par andre udklip fra en hyggelig eftermiddag.

"- Det er dage, som er i høj kurs, da vi kan hygge på kryds og tværs uden at have arbejdstøjet på," siger Michael Bisgaard og tilføjer:

"- Vi kan altid bruge flere gode servicepartnere til vores team, da udlejningssæsonen i Blokhus er blevet noget længere, og mængden af udlejning er rekordhøj. Så hvis der er nogen, at der tænker, det kunne være spændende med et fleksibelt job eller bijob, hvor de bliver værdsat og er en del af et team med en høj standard, så kunne det nemt være, at vi kunne være et match for dem."
 

Læs Mere

16-årig dreng dømt for voldtægt


Lagt på nettet 20/9 2021 kl. 17:32 #1632177170

En nu 16-årig dreng er blevet dømt for seksuelle overgreb på to 14-årige piger. Voldtægterne fandt sted i april og maj, da drengen var 15 år.

Det oplyser anklager Eva Madsen.

Det ene overgreb skete på en adresse i Jammerbugt Kommune, hvor den 16-årige er dømt for fuldbyrdet voldtægt og andet seksuelt forhold end samleje med den ene af pigerne.

Den anden voldtægt fandt sted på en adresse i Himmerland i forbindelse med en overnatning. Her er drengen dømt for voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje med den anden pige.

Den 16-årige blev idømt to år og tre måneders fængsel for de to voldtægter. Det er dog kun de tre måneder, der skal afsones, mens de to år blev gjort betinget. Derudover skal drengen underlægges Ungdomskriminalitetsnævnet.

I strafudmålingen lagde Retten i Hjørring vægt på drengens unge alder, men også at han ikke er tidligere straffet, og at han er inde i en god periode. Derfor blev det meste af straffen gjort betinget.

I retten nægtede den 16-årige sig skyldig i anklagerne. Nogle af de faktiske forhold var der dog enighed om, men han havde svært ved at huske, hvad der præcist var sket ved de to episoder.

Han valgte dog at modtage dommen.
 

Læs Mere

Nordjysk ægtepar fik præmien på World Clean Up Day


Lagt på nettet 20/9 2021 kl. 16:16 #1632147402

Det var det nordjyske ægtepar Greta og Jesper Kristiansen, der løb med præmien på World Clean Up Day, da Sol og Strand i weekenden inviterede til strandrensning på de nordjyske strande sammen med organisationen Race for Oceans.

Både mennesker og dyr var i aktion på stranden i Blokhus, da Race for Oceans og Sol og Strand inviterede til strandrens i weekenden

Afgørelsen fandt sted på stranden ved Blokhus, efter at deltagerne gennem en time havde samlet plastic og forskellige andre former for affald på stranden og i klitterne.

Og deltagerne kom i alle aldre – og husdyrene var skam også med. Både hunde og hængebugsvin deltog ivrigt i søgningen efter affald.

Præmien, som Sol og Strand har sponseret, bestod af en gavekort til et ophold i et af de 6.500 private sommerhuse i hele Danmark, som Sol og Strand lejer ud.

"- Sol og Strand findes lige der, hvor vi aktiviteterne fandt sted i weekenden – nemlig langs Danmarks kyster, hvor vi i Sol og Strand hvert år servicerer mere end 3 millioner overnatninger i de privatejede feriehuse, som vi formidler udlejning af for sommerhusejerne. Vi ved, hvor vigtigt det er, at vi har smukke og rene strande – og rydder op i den plastic, der kommer ind på kysterne," siger adm. direktør i Sol og Strand Feriehusudlejning Per Dam.

World Clean-Up Day er en verdensomspændende aktivitet, hvor forskellige virksomheder og organisationer bidrager til at holde strandene rene – og gør opmærksom på, hvilke omkostninger for vores kyster og livet havene, plastic og andet affald har.

Race for Oceans Foundation er en almennyttig forening med base i Løkken, som Sol og Strand gennem tre år har været en af sponsorerne bag.

Foreningen arbejder for at sætte fokus på FN’s Verdensmål 14 - Livet i havet, herunder den stigende plastikforurening. Det gør de ved at skabe synergi mellem sport, strandrensning og viden.

Sidste år modtog foreningen Verdensmålsprisen og i oktober lanceres Race for Oceans Global i 20 lande. (Læs mere om Race for Oceans på www.raceforoceans.org)
 

Læs Mere

Socialdemokratiets endelige liste


Lagt på nettet 18/9 2021 kl. 11:21 #1631956899

Socialdemokratiet i Jammerbugt Kommune er klar med en ny kandidatliste til kommunalbestyrelsesvalget.

Siden Socialdemokratiets første liste til den kommende kommunalvalg i november i første omgang blev godkendt i maj, har to af de nye kandidater trukket sig.

Til gengæld er der kommet to nye til, oplyser Mary-Ann Sørensen, formand for Socialdemokratiet i Jammerbugt Kommune.

"– Vi har et stærkt hold med 9 mænd og 9 kvinder i alderen 30 til 77 år og med 8 nuværende kommunalbestyrelsesmedlemmer, 2 tidligere medlemmer samt 8 helt nye kandidater," siger hun.

Desuden påpeger Mary-Ann Sørensen, at Socialdemokratiet er repræsenteret i alle områder af kommunen smt, at listen tæller både privat og offentligt ansatte og pensionister.

"– 18 forskellige kandidater, der har det til fælles, at de er optagede af at gøre en positiv forskel for Jammerbugt Kommune og af at sætte et socialdemokratisk aftryk med fokus på et sundt, nært og bæredygtigt Jammerbugt," siger Mary-Ann Sørensen.

Her er listen:

1. Diane Aarestrup, Pandrup
2. René Rosenkrans, Fjerritslev
3. Jens Chr. Golding, Moseby
4. Susanne Møller Jensen, Nørhalne
5. Kiki Bach, Aabybro
6. Per Halsboe-Larsen, Fjerritslev
7. Mette Vestenbæk, V. Hjermitslev
8. Fillip Bisgaard Christensen, Tranum
9. Peter Vejlø Vestergaard, Hjortdal
10. Lisbet Heikendorff Emmery, Gjøl
11. Louise Smith Jensen, Biersted
12. Frank Trolle, Biersted
13. Villy Thomsen, Skovsgaard
14. Nanna Holdgaard Meineche, Aabybro (ny kandidat siden maj)
15. Winnie Aakjær, Hune
16. Mads Dam Sørensen, Pandrup (ny siden maj)
17. Gerda Kanstrup, Pandrup (ny siden maj)
18. Arne Henriksen, Blokhus (ny siden maj)

De Socialdemokratiske kandidater til Regionsrådet fra Jammerbugt er Mogens Nørgård, Birkelse, og Ole Stavad, Brovst.
 

Læs Mere

Kulørt aftenbelysning i Fårup Sommerland i efterårsferien


Lagt på nettet 17/9 2021 kl. 22:46 #1631915209

Således vil fx rutschebanen Orkanen kunne tage sig ud i efterårsferiens tidlige aftentimer. Foto: © Fårup Sommerland.

I efterårsferien kan man opleve Fårup Sommerland oplyst af lamper i alverdens farver.

Det sker i forbindelse med den årlige høstfest, som Fårup Sommerland i år kalder "Lysfald".

Ideen er kort og godt, at Fårup Sommerlands forlystelser og hele parkens område lyses op.

Niels Jørgen Jensen, direktør i Fårup Sommerland, ved ikke hvor mange mennesker, Lysfald vil give parken, men han håber, at mange bliver tiltrukket af idéen om at komme i en forlystelsespark i aftentimerne.

"- Jeg håber, at folk kommer til at sige wauw og få én på opleveren. Jeg tænker også, at det, der bliver ekstra sjovt og spændende, er at kunne prøve at køre rutsjebane, selvom det er blevet mørkt," siger han.

Han nævner, at han personligt glæder sig til at se, hvordan folk reagerer, når de tager en tur i Lynet eller Falken.

"- Jeg tror, at vores gæster vil synes, det bliver en sjov dimension at opleve lyset fra en rutsjebane,"siger Niels Jørgen Jensen.

Otte dage i træk lyses parken op af i alt 40.000 lamper, som danner rammen om forlystelsesparken.

Det gælder både forlystelserne og hele skovområdet, hvor der vil blive pyntet op med lamper i adskillige farver.

Samtlige lamper er koblet til internettet, og det gør, at lamperne kan styres, som man vil. Det betyder, at man eksempelvis kan få alle lamper til at blinke i takt og skifte farve på skift.

Inspirationen har Fårup Sommerland fået fra kollegaer, der driver forlystelsesparker rundt omkring i verden.

Flere steder har parkerne erfaring med at holde åbent om aftenen. Det gælder blandt andet Disney World i Florida og Disneyland i Californien.

Men begge steder er aftentemperaturen unægtelig en del lunere end en dansk efterårsaften.

Der er endnu ingen planer om, at lysshowet skal genopføres næste år. Det vil afhænge af fremmødet af mennesker og de reaktioner, parken får i år.

Arrangementet kommer til at foregå sideløbende med den årlige høstfest. Det vil sige, at man kan komme til høstfest i dagtimerne og til Lysfald om aftenen.

Lysfald kan opleves i efterårsferien fra 16. oktober til 23. oktober.

Det vil ske i tidsrummet 17.30 til parken lukker klokken 20.30, hvor efterårets mørke aftentimer vil få lyset fra lamperne til at skinne igennem.
 

Læs Mere

Det kan blive dyrt at fotografere på Naturstyrelsens arealer


Lagt på nettet 17/9 2021 kl. 20:32 #1631903571

Fotografen Torben Hedegaard. Privatfoto.

Et billede af Lodbjerg Fyr kostede fotograf Torben Hedegaard 500 kroner. Han vidste ikke, at det kostede penge at fotografere på Naturstyrelsens arealer.

Det gør han ofte. Men for nogle uger siden fik den erfarne fotograf sig lidt af en overraskelse.Her ses det famøse billede. Foto: © Torben Hedegaard.

Netop dette billede af Lodbjerg Fyr kostede fotograf Torben Hedegaard 500 kroner - og var tæt på at koste ham mange tusinde. Han vidste ikke, at det kostede penge at fotografere på Naturstyrelsens arealer.

Og ikke nok med det! Naturstyrelsen mente, at Torben Hedegaard skulle betale yderligere 500 for hver gang, han havde været i nationalparken.

"- Det havde lukket hele biksen, hvis jeg skulle betale den regning," siger Torben Hedegaard i dag til Ekstra Bladet.

Heldigvis fik han forhandlet en kontrakt igennem, der giver ham lov til at fotografere på arealerne i et helt år.

Men nu sidder han tilbage og undrer sig:
 
"- Er jeg den eneste, som skal betale?" siger han efter oplevelsen.

Indtil april 2022 skal han betale 1000 kroner for at tage billeder i nationalparken. Så må han også tage alle de billeder, han vil, og også sælge dem.

Lodbjerg Fyr er én af perlerne i Nationalpark Thy. Det ligger ensomt midt ude i et stort hede- og plantageområde, administreret af Naturstyrelsen. Fyret blev bygget i 1883 og tændt første gang 28. november 1884. Fyrtårnet er 35 meter højt, og lyset har en højde på 48 meter over havet.

Lodbjerg Fyr genåbnede i maj 2019 efter en gennemgribende restaurering - som en trædesten til den mageløse natur udenfor. Fornyelsen af Lodbjerg Fyr er sket i et partnerskab mellem Nationalpark Thy, Naturstyrelsen Thy og Thisted Kommune og er støttet af Færchfonden, Realdania, Friluftsrådet og Nordea-fonden.

Til april vil Naturstyrelsen revurdere, om kravet mod Torben Hedegaard skal sættes op. Det kommer an på, hvor mange billeder, han har solgt.

Torben Hedegaard er bestemt ikke enig i, at det er i orden, at personer med et cvr-nummer, skal betale et beløb for at tage billeder i Naturstyrelsens område.

"- Det synes jeg slet ikke, er i orden! Og der er ikke skiltet med det! Det er så moderne at skilte med alt muligt, men man oplyser ikke iterere, at det ikke er lovligt tage billeder i området, hvis man har et cvr-nummer," fnyser Torben Hedegaard.

Netavisen kanalblokhus.dk har dog fundet en godt gemt pdf-fil, som kan downloades fra Naturstyrelsens hjemmeside med en prisliste for fotografier, taget i området.

Prislisten er ikke angivet i sidens topmenu og kan heller ikke søges i hjemmesidens fritekstsøgeprogram. Den indeholder ingen angivelse af lovgrundlaget for priskravet.

Den besynderlige sag kan få store konsekvenser for den mest aktive fotograf i Blokhus-området, Poul Nymark, som stort set udelukkende tager professionelle billeder på Naturstyrelsens områder.

Netavisen kanalblokhus.dk fik midt under aftenferniseringen hos Galleri Wolfsen i Blokhus en kommentar fra Poul Nymark.

Han tager professionelle billeder og har CVR nummer. Men han mener ikke, at han kommer i fedtefadet hos Naturstyrelsen.

"- Jeg sælger ikke mine billeder enkeltvis til fx. Blokhus Avis, men afregnes kvartalsvis for mine leverancer, og jeg har aldrig hørt fra Naturstyrelsens i den anledning," siger Poul Nymark til Netavisen kanalblokhus.dk.

Han mener ikke at være kommet til at skylde Naturstyrelsen noget som helst for sine mange - næsten daglige - billeder fra Naturstyrelsens områder.

Også Kanal Blokhus har gennem 26 år taget tusindvis af billeder i Naturstyrelsens områder, og offentliggjort dem.

Det er Naturstyrelsen helt bevidst om. Men Netavisen kanalblokhus.dk har ikke på noget tidspunkt fået en regning fra Naturstyrelsen.

Og vi vil naturligvis heller ikke betale den, hvis der en dag skulle dukke sådan en regning op!

Netavisen kanalblokhus.dk mener overhovedet ikke, der er lovgrundlag for et sådant krav.

Vi har selvfølgelig forsøgt at få et interview med Naturstyrelsen for at få svar på flere spørgsmål. Blandt andet hvordan Naturstyrelsen holder styr på hvem og hvor mange, som tager billeder på deres områder, og om naturen ikke er allemandseje.

Men det har ikke været muligt at få et interview - i stedet har styrelsen svaret følgende på mail:

"- På Naturstyrelsens arealer er det som udgangspunkt gratis at lave film- og fotooptagelser, med mindre der tale om egentlige erhvervsmæssige aktiviteter.

- Der er tale om et gebyr for erhvervsmæssig benyttelse og ikke en bøde. Gebyrets størrelse skal på den ene side afspejle markedspris og på den anden side sikre ligebehandling, således at Naturstyrelsen ikke skaber unfair konkurrence.

- Det opkrævede gebyr i den konkrete sag er opkrævet i overensstemmelse med styrelsens retningslinjer. Efterfølgende er ”dagstilladelsen” ændret til en ”årstilladelse”, hvorfor fotografen er blevet krediteret for den allerede betalte dagstilladelse.

- Den konkrete sag giver anledning til, at vi vil se på vores retningslinjer igen."
 

Læs Mere

Fint salg til ferniseringen hos Galleri Wolfsen


Lagt på nettet 17/9 2021 kl. 18:33 #1631898682Allerede i de første minutter efter at ferniseringen hos Galleri Wolfsen på torvet i Blokhus gik i gang blev en lang række billeder solgt blandt andet et stort billede af Hans Henrik Fischer til 12.5000 kr.

Der var discjockey med dæmpet musik og kanapéer og vin fra byens restaurationer.

Der var fuldt hus af folk langvejs fra allerede, da galleriet slog dørene op klokken 18:00 får en udstilling med spændende kunst af danske og internationale kunstnere.

En DJ sørgede for stemningsfyldt musik, og der var være øl, vin og lækkerier fra lokale restauranter.

Udstillingen kan ses til og med 10. oktober.

Åbningstiderne er herefter fredag, lørdag og søndag 10.00 – 17.30

I udstillingen er følgende kunstnere repræsenteret:

Alessandro Painsi

Better Lübbert

Frans Smit

Gregers Albrechtsen

Hans Henrik Fischer

Henrik Godsk

Jeroen Duijf

Julio Galindo

Lars Calmar

Lars Dan

Lasse Thorst

Manuel García

Mingo

Ole Ahlberg

Peter Skovgaard

Rune Christensen

Stewart Swan

van Apple.
 

Læs Mere

Fødselsdagsfest med 50% rabat


Lagt på nettet 17/9 2021 kl. 17:29 #1631892583

I morgen lørdag har SPAR på Torvet i Blokhus fødselsdagsfest... igen!

Herover puster Michael Mølgaard balloner op forud forud for festlighederne.

Der bliver masser af gode tilbud og skrabelodder med op til 50% rabat på en indkøbstur.

Det er nu ikke den lokale SPAR-butik på Torvet. der har fødselsdag.

Det er hele koncernen SPAR, der holder fødselsdag på landsplan.

 

Læs Mere

En hyldest til den jydske blæst og Johs. V. Jensen
OBS: Videoen er blevet forlænget med uddrag af forestillingen


Lagt på nettet 17/9 2021 kl. 16:52 #1631890341I aften klokken 19:30 hyldes den jyske blæst ved sømærket ovenfor badehusene på Blokhus Strand.

“Hør Vinden sukke, hør Vinden tude, med Munden lagt til din Kammerdør. En gammel Ve gaar igen derude og kalder ensom og mørk, som før. Og du er hjemme, paa Jyllands Steppe, med Lavlands-Sige, af Vind bevæget, og fjernt en Mølle paa Himlen præget, og Suk i Siv og i Lyngens Tæppe”, sådan lyder første vers af Johannes V. Jensens digt “Den Jydske Blæst.”

Linh og Mikkel fortæller: I vores performance “Den Jydske Blæst” hylder vi den jydske blæst, vestkysten (vores hjemstavn) og undersøger dens lyd og bevægelse i landskabet.

Vi performer ved 11 udvalgte sømærker, hvor vi reciterer Johannes V. Jensens digt “Den Jydske Blæst”, mens vi mens vi performer med vinden, spiller på percussions og med objekter fra landskabet som sten, grus, sand, græs osv. og danser sammen med vinden.

I alt laver vi 11 performances – én ved hvert sømærke, herunder i Skagen, Løkken, Blokhus, Vigsø, Thorup, Bjerghuse, Vedersø Klit, Årgab, Kærgård, Ringebjerge, Sønderho.

I dag er sømærkerne fredet. De troner arkitektonisk smukt i landskabet, men bliver ikke længere brugt til at navigere efter. Sømærkerne anses som del af dansk kulturarv og som et kulturhistorisk og arkitektonisk betydningsfuldt element i det vestjyske kystlandskab.

Den Jyske blæst gjorde ikke forskel ligegyldigt om man var barn af vietnamesiske flygtninge, var tilflytter der prøvede at passe ind i den særlige vestjydske mentalitet eller var født der. Vi kan alle genkalde den særlige følelse af salt, sand og vind.

I Jammerbugt finder arrangementerne sted:

Thorup: onsdag d. 15. september 2021 kl. 17.00-17.30
Bøgsted Rende

Blokhus: Fredag d. 17. september 2021 kl. 19.30-20.00

 

Læs Mere

Kommunen forsøger med nyt skilt ved Mølleplads


Lagt på nettet 17/9 2021 kl. 13:32 #1631878379

Foto: 16. september 2021. © Peter Wendelboe.

Torsdag satte Jammerbugt Kommune så endelig det nye autocamperskilt op på græsplænen ved Møllevej.


Men skiltet viser stadig en overstreget silhuet af en autocamper.
Foto: © Peter Wendelboe.


Kommunen havde lovet, at det nye skilt ville tillade alle motorkøretøjer at parkere på pladsen, men alene forbyde decideret teltslagning.

Det kan godt være, at dette er intentionen med det nye skilt, der viser en silhuet af en autocamper i forbindelse med et telt, der tilsammen er overstreget.

Men det skal nok vise sig, at skiltet stadig vil give anledning til en del forvirring og misforståelser, netop fordi kommunen anvender symbolet for en autocamper og ikke blot en overstreget campingvogn.

Pladsen er beregnet til parkering, og alle køretøjer må parkere dér. Der er ingen tidsbegrænsning, og køretøjerne må der, så længe de ønsker.

Det er naturligvis også tilladt at hvile ud eller sove i sit køretøj.

Man må formode at autocamper folket forstår meningen: Der er forskel på parkering og campering.
 

Læs Mere

Nye regler for badehusene på Blokhus Strand


Lagt på nettet 17/9 2021 kl. 10:14 #1631866495

Foto: © Peter Wendelboe.

Det bliver nu muligt for ejere af et badehus at overdrage det til en ægtefælle eller samlever, hvis de har haft fælles adresse i mindst 2 år.

Det vedtog Økonomiudvalget på sit møde i onsdags.

Økonomiudvalget traf på mødet den 18. august 2014 beslutning om "at fastholde de gældende principper med nødvendige moderniseringer af regelsættet bl.a. vedr. lejepris, geografisk tilknytning og ventelisteprincipper".

Endvidere skulle der arbejdes videre med muligheden for tilladelse til flere badehuse på Blokhus Strand.

Men der blev dengang ikke åbnet op for muligheden for familieoverdragelse eller arv af tilladelser, da de gældende retningslinjer og administrationsgrundlaget for opstilling af Badehuse på Blokhus Strand blev endeligt vedtaget 16. marts 2015.

Der har siden været afholdt et møde mellem Jammerbugt Kommune og Blokhus Turist- og Kulturforening, som i denne forbindelse havde indsendt et forslag til et fornyet administrationsgrundlag, hvor den primære ændring var, at der skal kunne ske overdragelse til ægtefælle, samlever og børn.

Blokhus Turistbureau eksisterer ikke længere, og der offentliggøres ikke længere ventelister med navne af hensyn til databeskyttelsesloven.

Derfor er der stadig behov for en opdatering af retningslinjer og administrationsgrundlag.

Der er pt. godt 200 på ventelisten, og der er i gennemsnit stadig kun én ledig strandret pr. år.

Prisen for at være opstillet på venteliste er fortsat 100 kr. pr. år. Det anbefales, at Jammerbugt Kommune fremadrettet også lukker for tilgang til ventelisten, indtil der har været en væsentlig udskiftning, da eventuelle nye på ventelisten med stor sandsynlighed reelt aldrig vil komme i betragtning til en strandret.

Tidligere er der heller ikke sket en regulering af satsen for administrationsudgiften for badehustilladelser samt administationsudgiften for at stå på venteliste.

Administrationsudgifterne overstiger dog indbetalingerne, hvorfor der i det foreslåede administrationsgrundlag lægges op til en årlig regulering med nettoprisindekset.

På mødet i onsdags vedtoges det, at der bliver mulighed for at overdrage et badehus til en ægtefælle eller samlever, hvis de har haft fælles adresse i mindst 2 år.

Administrationsudgifterne fastholdes uændret, men skal genovervejes i 2024. Ventelisten fastholdes.

I 2024 afklares det, om der er mulighed for at kræve en geografisk afgrænsning i forhold til at overtage et badehus. I øvrigt godkendes det nye administrationsgrundlag.

Diane Aarestrup blev vurderet inhabil og deltog derfor ikke i behandlingen af punktet.
 

Læs Mere

Ane Halsboe-Jørgensen overrækker kulturpris


Lagt på nettet 17/9 2021 kl. 09:43 #1631864599

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen overrækker til oktober den første udgave af den nyindstiftede Jammerbugt Kommunes Kulturpris.

Det sker som afslutning på Jammerbugt Kommunes første kulturuge, som finder sted fra 1. til 10. oktober med flere end 50 kunst- og kulturarrangementer samt åbne døre hos 25 lokale gallerier.

"- Jammerbugt har fået en kulturuge for at synliggøre det lokale kulturliv endnu mere. Vi vil gerne vise alle de gode ting, vi har. Vi vil sætte vores rige kulturliv endnu mere på landkortet. Samtidig giver vi os alle sammen en række gode oplevelser," fortæller Helle Bak Andreasen, formand for Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget.

Kulturugen byder på et omfangsrigt og meget alsidigt program, og går i gang 2. oktober kl. 15 med et brag af en gallakoncert med Nordkraft Big Band og Mark Linn i Kultur- & Erhvervscenter Jammerbugt.

Her holder kulturministeren åbningstalen, og kl. 14.30 er der fernisering på en kunstudstilling i foyeren.

Et andet af højdepunkterne er Kulturelt Samvirkes vælgermøde med fokus på kunst og kultur mandag 4. oktober kl. 19.30 på Aabybro Bibliotek.

Lige nu har 14 politikere fra 6 partier tilmeldt sig.

Ved mødet "leger" politikerne med 1 million fiktive kulturkroner. Hvordan skal de bruges?

Jørgen Pyndt er moderator ved mødet.

Der er særlig adgang til Museum for Papirkunst – Behind the Scenes, hvor museet i Hune ellers er lukket for at gøre klar til en ny udstilling. Det giver gæsterne mulighed for at følge med i det spændende arbejde, og søndag 3. oktober samt onsdag 6. oktober giver museumsdiriktør Bit Vejle gratis foredrag.

Kulturugen byder også på et tema om 1970’erne med udstilling, foredrag og musik og mad à la 70’erne og endelig en tur for seniorer til Den Gamle By.

Kulturen rykker også i lokalområderne med 10 koncerter og Sultanens forestillinger for børn.
I weekenden 9. og 10. oktober åbner flere end 25 kunstnere dørene for besøgende i deres atelier, og ugen slutter på Tranum Strandgård med et festligt kulturprogram, hvor kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen overrækker Jammerbugt Kommunes første Kulturpris, 10. oktober kl. 14.
 

Læs Mere

7 knallerter standset ved politiaktion


Lagt på nettet 16/9 2021 kl. 16:04 #1631837067

To knallerter blev indbragt til nærmere undersøgelse, og én blev i sidste ende konfiskeret i forbindelse med en aktion, som Færdselsafdelingen ved Nordjyllands Politi afviklede i Aabybro.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

"- Nordjyllands Politi indledte mandag en målrettet aktion, der var rettet særligt mod knallerter i området omkring Aabybro", oplyser lederen af Operativ Færdsel, politikommissær Thomas Ottesen i pressemeddelelsen.

I alt blev syv knallerter standset ved aktionen.

Formålet var – foruden at sætte ind over for konkrete overtrædelser med ulovlige knallerter – også at få en god dialog med de unge knallertkørere for at forebygge fremtidige færdselsforseelser.

"- Både vores konkrete indsatser og vores dialog handler grundlæggende for os om at højne trafiksikkerheden, så færre kommer til skade på de nordjyske veje," siger Thomas Ottesen.

Han konstaterer, at begge dele efter hans vurdering lykkedes for færdselsbetjentene ved den seneste aktion.

Der blev standset i alt syv knallerter. To af dem blev indbragt til videre undersøgelser, og den ene blev efterfølgende konfiskeret.

Herudover blev der af færdselsbetjentene skrevet flere sager om overtrædelse af færdselsloven i form af fejl og mangler på knallerterne eller manglende brug af styrthjelm. Sagerne afgøres med en bøde.

"- Men det vigtigste var, at vi samtidig med vores kontrol fik en etableret god dialog med de mange unge knallertkørere i området. Det er altid bedre at forebygge, at noget ulovligt sker – end at skrive sager, for så er forseelsen sket," understreger politikommissæren.

Han lover løbende at besøge Aabybro og andre steder i kommunen for at tilsikre, at forholdene er i orden.
 

Læs Mere

March mod ensomhed kommer til Jammerbugt Kommune


Lagt på nettet 16/9 2021 kl. 13:20 #1631791209

En decemberaften i 2016 stod Patrick Cakirli alene i silende regn og håbede på, at nogle fremmede ville møde op og hjælpe ham ud af ensomheden. Den aften vendte det hele for ham. I dag vandrer han gennem Danmark og sætter fokus på ensomhedsfølelsen.

Han har efterhånden gået gennem hele landet og nu kommer turen tværs gennem Jammerbugt Kommune fra Aabybro til Fjerritslev.

Det sker i perioden fra 26. til 28. september. Alle inviteres til at gå med.

Corona-tiden har været svær at komme igennem for mange, og ensomhed har været et negativt omdrejningspunkt i hverdagen. Nu er alle restriktioner heldigvis borte, og vi kan igen bevæge os ud i fællesskaberne sammen. Det kan dog være svært at tage det første skridt.

Derfor har Patrick Cakirli skabt gå-projektet ”March mod ensomhed”. Patrick har selv oplevet at være ensom som ung. Det der hjalp ham ud af ensomhed, var at tale om det med andre. Det var en svær barriere at tage det første skridt i denne proces, men nu ønsker Patrick at hjælpe andre ud af ensomhed – ved at tage det første skridt sammen med dem. Faktisk går han helt fra Nexø til Esbjerg i sin march mod ensomhed og fra 26. til 28. september går han gennem Jammerbugt Kommune.

”- Patrick har én regel – og det er, at han kun må gå, hvis han får selskab af andre, ellers skal han stå stille. Derfor håber vi på, at mange borgere i Jammerbugt Kommune vælger at gå sammen med Patrick på hans gåtur gennem vores fantastiske kommune”, siger Helle Bak Andreasen, Formand for Kultur, Fritids og Landdistriktsudvalget i Jammerbugt Kommune, der også selv deltager på en del af turen.

I samarbejde med Frivillighuset Jammerbugt og Jammerbugt Kommune har LOF Jammerbugt fået 100.000 kr. til en lokal indsats mod ensomhed via Dansk Folkeoplysnings Samråds Ensomhedspulje. Midlerne bringes i spil i kobling til projekt ”March mod ensomhed” i de dage, Patrick går tværs gennem kommunen.

”- Vi har valgt at støtte op om dette lokale initiativ, da March mod ensomhed, og de tiltag som bringes i spil i Jammerbugt Kommune, rammer plet i forhold til at samle folk i uformelle fællesskaber, give gode oplevelser og booste sociale relationer for alle borgere. Vi håber, at midlerne kan bidrage til at få alle med ud at gå med Patrick på hans rute tværs igennem kommunen”, fortæller Sekretariatschef i Dansk Folkeoplysnings Samråd, Carolina Magdalene Maier.

Patrick ankommer til Aabybro Rådhus omkring kl. 14.30 søndag 26. september. Her håber han på, at flest muligt borgere i kommunen vælger at byde ham velkommen.
Mandag morgen 27. september kl. 8 byder han alle borgere med på gåturen, der går fra Aabybro til Birkelse, Arentsminde, Halvrimmen, Brovst og Skovsgaard, inden han ankommer til Fjerritslev omkring kl. 17.30.

Tirsdag morgen 28. september kl. 8 går han videre fra Fjerritslev Rådhus, og her håber Patrick, at folk er friske på at sende ham godt afsted videre på hans rute.

Alle de 7 byer Patrick går igennem, har fået 5.000 kr., som de, via den lokale Landdistriktsrådsrepræsentant, kan bruge til at bakke op om Patricks gåtur og marchen mod ensomhed.

”- Jo flere vi går sammen – jo stærkere står vi imod ensomhed i vores herlige kommune.

Fællesskaberne er vigtige for os alle, og det handler om, at vi er åbne og villige til at lukke andre ind. Særligt i denne tid efter corona, hvor vores sociale kontaktflader har været så begrænsede”, udtaler Ib Nellemann, Formand for Social- og Sundhedsudvalget i Jammerbugt Kommune.

Ensomhedspuljen har også gjort det muligt at afvikle 2 aftener med foredrag og fællesspisning. Her vil Patrick fra ”March mod ensomhed” fortælle om sine udfordringer og vejen ud af ensomhed samt give et indblik i sit projekt og oplevelserne på landevejen gennem hele Danmark.

Det foregår i DGI-Huset Aabybro søndag 26. september kl. 19-21 og i Idrætscenter Jammerbugt mandag 27. september kl. 19-21. Det er gratis at deltage i disse arrangementer, og der er plads til 100 personer hvert sted.

Tilmelding til foredrag og fællesspisning:
Aabybro: https://raadhusjammerbugt.nemtilmeld.dk/248/
Fjerritslev: https://raadhusjammerbugt.nemtilmeld.dk/249/
Kontakt og yderligere information
Kontakt: René M. Jørgensen, Foreningsudviklingskonsulent, KFL, Jammerbugt Kommune, tlf.: 41912062, rmj@jammerbugt.dk
 

Læs Mere

Værktøj stjålet i Saltum


Lagt på nettet 16/9 2021 kl. 12:03 #1631786628

I tidsrummet mellem søndag 5. september kl. 00:00 og tirsdag 14. september kl. 13:30 fandt der et indbrud sted på Graabakken i Saltum.

Det fremgår af døgnrapporten fra Nordjyllands Politi i dag.

En ukendt gerningsmand brød ind i en garage.

Blandt de stjålne genstande var diverse former for værktøj, herunder en gul Falke boremaskine, en Power Craft pendulsav og en blå Bosch vinkelsliber.

Indbrudstyven forlod gerningsstedet ad hoveddøren til garagen.

Har du set mistænkelig færden på Graabakken i Saltum? Kontakt politiet på tlf. 114.
 

Læs Mere
Ældre artikler kan findes i topmenuen.
(OMSKIFTER)

REDAKTION:
Peter Wendelboe
Mail: peter@wendelboe.dk
Svalesvinget 2, 9492 Blokhus,
Telefon: 98249480
SMS/Mob. 40208801.

Kanal Blokhus bringer ikke betalte annoncer, men vi optager gratis alle gode lokale historier og nyheder.

Kontakt venligst redaktionen.