Storm kan blive blandt de værste i mere end 150 år
Lagt på nettet 2022-01-29 06:52:53


INTRO:
Varsel for kraftige vindstød i hele landet. Som det fremgår af kortet kan vindstødene nogle steder nå orkanstyrke. Foto: TV 2 Vejret.
Stormen Malik, der rammer landet lørdag eftermiddag og varer i 16 timer, bliver den første storm i 671 dage.


LÆS MERE: Det er også den første storm, der har fået sit ejet navn siden stormen Bodil, der i 2013 medførte historisk høje vandstandsstigninger. På grund af den kraftige og langvarige vind er der risiko for, at en stormflod søndag igen kan få vandstanden til at nå et historisk højt niveau, der blandt andet vil give stor risiko for oversvømmelser i kystnære områder. "- Baseret på store mængder vandstandsdata kan stormfloden flere steder risikere at blive blandt de ti slemmeste nogensinde i 150 til 200 år," siger TV2 vejret. Fra lørdag eftermiddag til søndag middag er der i hele landet risiko for vindstød af stærk storm, mens vindstødene i det nordlige og nordvestlige Jylland samt kystnære områder ved Kattegat kan nå orkanstyrke.

Følg stormens gang på KanalBlokhus.dk
senest opdateret klokken 23:17
Lagt på nettet 2022-01-29 16:45:53


INTRO: Blokhus sydstrand 29. januar klokken 13:20. Foto: © Peter Wendelboe. DMI har kl. 14:16 ændret sit varsel om forhøjet vandstand. På opfordring fra folk med tilknytning til Blokhus, men som bor andre steder i landet, opdaterer vi her på siden løbende information om stormens gang.

LÆS MERE: Ifølge Mette Zhang, vagthavende metrolog ved DMI, er værdierne nu skruet op. "- Det blive værre end først antaget," lyder det fra hende. Billedet øverst er taget klokken 13:20. Da var det umuligt at køre langs stranden, men der var stadig en smal bremme, hvor man kunne gå (næsten) tørskoet. Blokhus sydstrand 29. januar klokken 16:00. Klokken 16 var havets bølger nået helt ind til klitfoden, og det var ikke længere muligt at gå tørskoet langs stranden. Blokhus sydstrand 29. januar klokken 16:05. Det er først afsted stormen ramte Danmarks kyster var ved Tornby Strand ved Hirtshals. Se Hans Wendelboe Bøchers video fra klokken 16:40. Blokhus Klitplantage 29. januar klokken 17:15. Ved 17-tiden satte Malik i gang med kraftige vindstød af orkanaftig styrke. Grene begynder at knække af træerne i Blokhus Klitplantage. Foto: © Søren Garder Brask, kl. 17:13. Foto: © Søren Garder Brask, kl. 17:15. Foto: © Søren Garder Brask, kl. 17:21. Følg udviklingen her på kanalen.

Stormen Malik hærgede i Blokhus (1)
Lagt på nettet 2022-01-29 22:51:08


INTRO:
Stakittet foran familien Engsigs gamle sommervilla på Strandvejen hældede klokken 17:00 slemt ud over fortovet. Foto: © Søren Garder Brask, Blokhus. VI BRINGER GERNE FLERE BILLEDER FRA NETAVISENS LÆSERE. (SE ADRESSEN ØVERST PÅ SIDEN).
Stormen Malik med orkanagtige vindstød har lørdag aften sat sit præg på Blokhus. Ved 17-tiden begyndte hegnet omkring familien Engsigs gule sommervilla vest for restauration Hawet at hælde slemt.


LÆS MERE: Foto: © Kjetil Olsnes kl. 20:06. Og klokken 20:06 var det faldet helt sammen og ligger nu fladt ned hen over fortovet, som det ses på billedet indsendt af en af vore faste norske læsere, Ketil Olsnes. Foto: Kl. 19:02 © Britt Bøje Ziwes. Britt Bøje Ziwes fra Butik Laden på Stenmarksvej takker på Facebook "de to modige herrer, som netop har hjulpet med at få vores skilt, som har revet sig løs i stormen i sikkerhed." Skiltet var blæst over på ALDI’s parkeringsplads, og Britt Bøje Ziwes er ttaknemmelig for, at ingen er blevet ramt - for så kunne det være gået gruelig galt, skriver hun. Skiltet står nu i sikkerhed i skuret til Aldis indkøbsvogne, og vil blive fjernet så snart det er forsvarligt og vinden har lagt sig. Følg stormens hærgen i Blokhus her på kanalen.

Malik, gummistøvler, paraply og robotplæneklipper
Lagt på nettet 2022-01-30 01:39:06


INTRO: Skolelæreren, skuespilleren og forfatteren Flemming Jensen har netop udsendt denne kommentar til stormen Malik:

LÆS MERE: Det dér med at gi' vejret personnavne ..... Bli'r det ikke snart for fjollet: "Vejrudsigten. Efter vinterstormen, Bodil, kom uvejret Carl - og senere forventer vi, at et lavtryk ved navn Ellinor bevæger sig østover, så højtrykket Ejnar forskubbes og gi’r en let til frisk kuling, der hedder Kurt. Kulingen Kurt vil samtidig resultere i spredte byger - Birte, Ulla, Jørn og Marianne – og vil aftage til en let til frisk vind, der hedder Lisa Annemette, og som bevæger sig øst over mod Sverige, hvor den forventes at hedde hr. Jönsson. Temperaturerne Alfred, Henry, Elise og Freddy vil i de vestlige egne stige, så de midt på eftermiddagen hedder Karla, Andrea, Lærke, Jonathan, Markus og Emil. Sidst på aftenen er der risiko for kraftig nedbør – Carl-Erik – og det frarådes at gå udenfor uden paraplyen Dagmar og et par fornuftige gummistøvler, der hedder Birger og Bjarne. Ellers god sigt ved navn Bjørn." Nå - det er nu engang et mindre problem - og hvem er jeg, at jeg kan tillade mig at klage over den slags? Jeg har en robotplæneklipper, der hedder Edvard.

STI100-løbet gennemført trods Malik og forsøg på sabotage
Lagt på nettet 2022-01-29 22:55:00


INTRO: Foto: © PGU runners. PGU-runners måtte flytte startstedet til dagens STI100 Trail RUN lørdag formiddag, man man måtte flytte startstedet for at skaffe mere læ, og løbet blev udsat for den sædvanlige chikane, da to af rutens vejviser-skilte af ukendte gerningsmand blev s vendt, så de viste løberne i forkerte retninger.

LÆS MERE: Men det blev klaret da én af arrangørerne løb ruten igennem kort før løbets start. På grund af stormen Malik blev start- og målområdet som sagt flyttet til P-pladsen ca. 300m øst for Søren Peters Vej, hvor det var bedre beskyttet mod vinden. Men ellers var løbet i Blokhus Klitplantage lørdag formiddag en succes, fortæller formand for PGU Runners, Peter Sigen, lørdag aften til Netavisen kanalblokhus.dk. Løbet blev gennemført som planlagt, før stormen begyndte sin raseren i Blokhus, bortset fra at man altså fandt det formålstjenligt at flytte startstedet, så det kom til at ligge i læ. Foto: © PGU runners. Det tog en gennemsnitsløber ca. 35 minutter at løbe ruten gennem Blokhus Klitplantage. Foto: © PGU runners. Men de mest ihærdige blandt arrangørerne fandt det nødvendigt at løbe ruten igennem op til 4 gange, fordi "vittige sjæle" i tidligere år havde haft fornøjelse med at flytte skiltene, så løberne blev ledt væk fra ruten. Foto: © PGU runners. Skiltene blev sat op i går. Og i år var "kun" to skilte blevet flyttet, da løbsledelsen prøve-gennemløb ruten første gang lørdag morgen. Foto: © PGU runners. Klubbens formand Peter Sigen fortæller til Netavisen kanalblokhus.dk, at man næste gang vil melde den slags hærværk til politiet.

Adgangen til stranden genetableres mandag
Lagt på nettet 2022-01-31 13:20:00

INTRO: Mandskab fra Park og Vej ved Jammerbugt Kommune har arbejdet hele mandagen på at rydde nedkørslen til Blokhus strand.

LÆS MERE: Men der venter et større oprydningsarbejde langs stranden før Blokhus bliver "normal" igen. Det kan tage flere dage. Blandt andet skal broen over bækken genetableres. Nedkørslen til stranden var blokeret af grene, som Naturstyrelsen havde lagt ud for at beskytte klitterne. Nu var de blæst sammen, og store dynger af kvas og havskum havde samlet sig i nedkørslen og langt op i byen. "- Det er en af de allerværste storme, der har været. Flere af stormene har været slemme, men det her er meget voldsomt", siger Keld Sørensen, der har været strandfoged i Blokhus i 25 år.

Problemer med gadelys og internet
Lagt på nettet 2022-02-01 00:52:49

INTRO: Flere veje i Blokhus og Hune var uden gadelys mandag aften. Det meddeler blandt andet beboere på Kirkevej og Rønnebærvej. Desuden mistede en del brugere i området også internetforbindelsen i nat. Den er dog kommet tilbage tirsdag morgen.

LÆS MERE: Årsagen er, at stormen Malik har hvirvlet salt rundt i luften, som driller elforsyningen i hele Danmark. "- Saltet er blevet hvirvlet ind fra havet og spredt ud over hele landet under stormen Malik. Saltet sætter sig på isolatorerne, der normalt isolerer spændingen fra højspændingsmasterne, og salt bliver jo ledende, når det bliver vådt. Så giver det en kortslutning," forklarer afdelingsleder i netselskabet N1, Johannes Guldbæk. Hele elforsyningen i Danmark har været udfordret af saltet. For at kunne opretholde elforsyningen til flest muligt husstande har elværkerne skruet ned for spændingen i ledningdnettet. Det betyder, at almindelige husstande normalt vil kunne fungere, men at større anlæg - fabrikker, bagerier og lignende - muligvis ikke vil have spænding nok til at fungere, ligesom nogle internetbrugere ikke vil kunne bruge WiFi. I det sidste tilfælde vil et skift til mobildata eventuelt være en mulighed. Det oplyser afdelingslederen.

Blokhus Strand er blevet bredere
Lagt på nettet 2022-01-31 19:21:23

INTRO:

LÆS MERE: Klitten, der indtil i går var hjem for Blokhus-Kanonen, styrtede sammen i nat, og de 2 betonblokke, der dannede fundament for den, faldt ned på stranden. Sandet, der tidligere dannede klitten, blev af havet ført op mod - og henover - arealet omkring Strandkiosken. Foto: © Peter Wendelboe. Resultat blev en ca. 8 meter bred passage bag om orienteringstavlerne og flagstangen til venstre for nedkørslen, så man i dag kan gå MELLEM dem og den nye klitskrænt.

Havet tog 8 meter af klitten ved kanonen og 2, 5 meter af resten af klitrækken
Lagt på nettet 2022-01-30 14:50:20

INTRO: Foto: © Peter Wendelboe. Stormen Malik tog natten til søndag hele 8 meter af klitten på den sydlige side af nedkørslen til Blokhus Strand. På billedet står tre medlemmer af Søstjernerne betuttet og betragter det 8 meter brede stykke ekstra strandareal.

LÆS MERE: Foto: © Henriette P. Henshaw. Netavisens reporter var som sædvanligt på pletten lige fra morgenstunden, da lyset brød frem. Her har en af Søstjernerne, Henriette P. Henshaw, fanget ham med sin mobiltelefon, da han tog ovenstående billede, mens han med bare tæer i sine karakteristiske grønne clocks solidt placeret i den frådende brænding forsøgte at holde balancen. Foto: © Peter Wendelboe. Indtil i går kunne man ikke gå bag om orienteringsplancherne, der var placeret helt tæt ved klitten, der om sommeren var fundament for Blokhus-Kanonen. Denne kanonplads findes nu ikke mere. Havet har simpelthen fjernet 8 meter af klitten og skyllet betonklodserne, der hidtil har fungeret som kanonens sokkel, ned på stranden, så de nu ligger på det nye 8 meter brede stykke strandbred bag skiltet. Det er den største samlede luns af klitten, som havet har taget på én gang, så længe nogen kan huske. Foto: © Peter Wendelboe. Morgenbadeforeningen Søstjernerne var mødt op klokken 8 for som sædvanligt at bade sammen. Men efter en kort rådslagning afgjorde de, at badeturen skulle aflyses i dag. Havet var for farligt. I stedet blev der tid til den sædvanlige morgenbitter under halvtaget ved Strandkiosken. Foto: © Peter Wendelboe. Indtil i går kunne man ikke gå bag om orienteringstavlerne. De plejer at stå tæt op ad klitfoden til venstre for nedkørslen. Skråt bagved til venstre for skiltet ligger nu betonklodserne, der tidligere var fundament for Blokhus-kanonen. Foto: © Peter Wendelboe. Men søndag morgen var den snævre plads bag orienteringstavlerne udvidet med hele 8 meter. Resten af klitten var simpelthen skyllet væk og havde fordelt sig hen over bordene på terrassen foran Strandkiosken. Samtidig har havet taget i gennemsnit 2,5 meter af klitterne langs stranden forbi sømærket. Det er den største beskæring af kystlinjen på én nat i nyere tid. Foto: © Peter Wendelboe. Sandet fra klitten har simpelthen begravet borde og bænke, så det i dag ikke er muligt at tage sig en drink her. Foto: © Peter Wendelboe. Møblerne er druknet i vådt mudder og sand. Foto: © Søren Nielsen. Ved tidligere tilfælde af storm eller højvande har der altid holdt en bræmme af biler med nysgerrige på tværs så langt nede ved nedkørslen, som det var muligt. Men i dag er det på grund af skum grene og havaffald overhovedet ikke muligt at komme frem til området omkring strandkiosken med et et køretøj. Nedkørslen til stranden er nærmest forsvundet i brunt skum og grene, som Naturstyrelsen har lagt ud for at beskytte klitterne. Man kan ikke se, hvad der er bæk, vej eller fortov – alt er i et kæmpe kaos. Foto: © Peter Wendelboe. I Fiskernes hus fandt vi blandt andet den forhenværende Falck-redder, Jens Haugaard, der er kendt som en engageret altmuligmand ved enhver event på stranden. Han har sin egen mening om, hvorledes Naturstyrelsen og kommunen burde sikre klitterne ved og omkring sømærket. Hans løsning er en beton-spærring ude ved 1. eller 2. revle og nedsætning af pileflet umiddelbart nedenfor skrænten. Denne løsning har vist sig effektiv ved nogle af kystbyerne nord for Blokhus, blandt andet Nr. Lyngby. Foto: © Helle Bundgaard. Længere nede ad stranden hænger en af Naturstyrelsens traktorer med frontlæsser nærmest ud over kanten af skrænten. Foto: © Helle Bundgaard. Traileren, som har været brugt til at bringe grene hen til klitten som kystbeskyttelse, hænger ned ad skråningen. Foto: © Leif Poulsen. Sømærket står der endnu. Men dets ben nærmer sig afgrunden med betænkelig hastigtighed. Foto: © Leif Poulsen. Havet har igen taget en god luns af klitten. Foto: © Leif Poulsen. Havet fjerner hver dag flere cm af klitten. Da kopien af sømærket blev rejst for cirka 16 år siden, var der omkring 25 meter ud til kanten, i dag er der kun omkring fire. "- Mit umiddelbare bud er, at der i denne omgang i hvert fald er forsvundet 2,5 meter af klitten ved sømærket," vurderer strandfoged Keld K. Sørensen. Og desuden er de otte meter er klitten med kanonen også væk. Foto: © Leif Poulsen. Og skænten bliver mere og mere stejl. Foto: © Leif Poulsen. Hvis der ikke bliver gjort noget effektivt, før næste orkan nærmer sig Blokhus, styrter sømærket måske også i havet. Foto: © Peter Wendelboe. Stakittet omkring familien Engsigs sommervilla på Strandvejen, som væltede allerede ved 19-tiden lørdag aften, ligger stadig flat hen over fortovet. Foto: © Peter Wendelboe. Den nye tunge jernskulptur med hanen, der er det nye vartegn for Frøkner og Fruers nye galleri, der åbner den 12. februar, havde flyttet sig en meter. Foto: © Peter Wendelboe. Skiltet foran Butik Laden på Stenmarksvej blæste ved 19-tiden lørdag aften væk og landede på parkeringspladsen foran Aldi. Foto: © Peter Wendelboe. To behjertede herrer hjalp med at få skiltet bugseret hen og placeret sikkert i skuret til Aldis indkøbsvogne. Foto: © Poul Nymark. Verdens største sandslot på pladsen foran Kulturhuset holdt stand mod stormen. Foto: © Peter Wendelboe. Men træerne foran indgangen havde lidt samme skæbne som talrige andre træer i potter samt affaldsstativer og lignende rundt om i byen. Se også Mogens Normann Korskjærs lille video fra nedkørslen til stranden herover.

Nedsætning af pileflet bestod sin prøve
Lagt på nettet 2022-02-01 10:45:36


INTRO: Kystsikring med pileflet bestod sin prøve i Nr Lyngby.

LÆS MERE: I 2018 besluttede en gruppe beboere i Nr. Lyngby at sikre skrænten mod havet med pil. Denne løsning kom i weekenden til at stå sin prøve. Lørdag sidst på eftermiddagen nåede vindstyrken op på orkanstyrke i Nørre Lyngby. Privatfoto Men rækkerne af af pileflet bestod prøven med glans. En af initiativtagerne til kystsikringen, Jørgen Jørgensen købte hus oven for skrænten i 1993. Dengang lå huset 48 meter fra skrænten. Nu er der 22 meter til afgrunden, og han er udpeget som PR-ansvarlig for Nørre Lyngbys kystsikringsforening. Og de 22 meter har da også holdt sig permanent siden etableringen af kystsikringen i 2018. Og pilefletværket holdt også til stormen Malik 30. januar 2022. " - Brugen af pil viste det sig at være en god investering," siger Jørgen Jørgensen i dag til Netavisen kanalblokhus.dk. "- For det første kostede det jo kun en tredjedel af den hårde sikring med granik. For det andet er det prøvet af i Tyskland og Holland - i Holland over 100 år," fortæller Jørgen Jørgensen og fortsætter: "- Samtidig var det pil, der stod lige på den anden side af vejen. Så det var også mere miljøvenligt end at transportere granit fra Norge."
* * *